Зеленський створив консультативну раду із захисту прав захисників України

15:42, 12.03.2021
Зеленський створив консультативну раду із захисту прав захисників України

Зеленський хоче знизити «соціальну напругу» щодо захисту прав ветеранів АТО в судах. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський створив консультативну раду, яка має забезпечувати права і свободи людей, що брали участь у захисті України.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідний указ глава держави підписав 12 березня, передає Офіс президента.

 

На Банковій наголошують, що таке рішення ухвалено через «соціальну напругу та запит суспільства» на справедливість у судах.

 

«Рішення про створення цього дорадчого органу було ухвалено Володимиром Зеленським з урахуванням соціальної напруги та запиту суспільства на доступ до справедливості й об’єктивного розгляду кримінальних проваджень і судових рішень у справах захисників України», — йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що з проханням створити таку раду при Офісі президента звернулися правозахисники та народні депутати.

 

Волонтерка Альона Вербицька, яка очолила цей дорадчий орган, зазначає, що його створили для відстоювання прав людей, які захищали Україну. За її словами, з початку війни на фронт пішли тисячі добровольців, але деякі з них стали жертвами недосконалого українського законодавства.

 

Пані Вербицька наголошує, що сотні добровольців опинилися за ґратами та були засуджені за військові злочини за законами мирного часу.

 

«Так сталося, що тривалий час з початку збройної агресії на сході України, анексії Криму не були враховані деякі обставини та не ухвалені відповідні закони, що надавали б можливість захистити права військовослужбовців та добровольців, які брали участь у захисті України», — зазначила вона.

 

На її думку, в таких справах є обставини, які потребують додаткового аналізу та глибшого вивчення. Саме цим має зайнятися консультативна рада.

 

До новоствореної ради увійдуть народні депутати, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники та громадські діячі. Також залучатимуть урядові та неурядові організації, зокрема міжнародні, для допомоги та консультацій.

 

«Створюється майданчик, на якому за одним столом будуть присутні і депутати, і представники потерпілої сторони, і органи виконавчої влади… До цього ми писали запити, довго очікували відповіді, а тут буде можливість працювати більш ефективно», — резюмувала Вербицька.