Медикам-вакцинаторам віддячать гривнею - МОЗ

12:29, 04.03.2021
Медикам-вакцинаторам віддячать гривнею - МОЗ

Грошовою "подякою" влада підтримує медиків, залучених до боротьби з пандемією.

Влада виділила 1 мільярд 823 мільйони гривень для підтримки медиків, залучених до боротьби з епідемією COVID-19, зокрема до вакцинації та тестувань.

 

Як інформує УМ, про це заявила заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова на брифінгу.

 

"Кабінет міністрів підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров'я про виділення коштів на вакцинацію населення від COVID-19.  1 мільярд 482 мільйони гривень виділено для оплати медичних послуг медикам, задіяним у заходах боротьби з COVID-19, зокрема тих, що стосуються вакцинації....  За дорученням міністерства створено додаткові стимули і запроваджено новий пакет медичних послуг у програмі медичних гарантій… Ще 341 мільйон виділено лабораторним підрозділам МОЗ, які тестують хворих на COVID-19. Тобто загальна сума – 1 мільярд 823 мільйони гривень для здійснення зазначених заходів. Ці кошти були закладені через спеціальний фонд, який станом на 1 січня 2021 року є в залишках і створений за рахунок залишків минулого року в ковідному фонді", - сказала вона. 

 

Шаталова зазначила, що так влада підтримує медиків, залучених до боротьби з пандемією.

 

Вона нагадала, що МОЗ розраховує вакцинувати загалом близько 20 мільйонів українців "при повному навантаженні команд з імунізації".

 

За словами Шаталової, ваицнатори повинні проводити попередній огляд пацієнта на предмет протипоказань, визначати приналежність громадянина до тієї чи іншої цільвої групи, проводити перший раунд імунізації та моніторити, самопочуття вакцинованих і ті самі дії здійснювати в другому раунді вакцинації.  

 

За минулу добу, 3 березня, 2 680 осіб отримали щеплення вакциною CoviShield (AstraZeneca) проти COVID-19. ​​Загалом від початку кампанії масової вакцинації, яка стартувала в Україні 24 лютого, 9 568 людей вакцинувалися. Наразі всі вони отримали лише першу дозу вакцини.

 

До слова, національний поетапний план вакцинації проти COVID-19 передбачає, що у 2021 році вакцинують приблизно 14 мільйонів українців. У чергу на вакцинацію від COVID-19 через портал і додаток "Дія" та через контакт-центр МОЗ вже записалися 100 тисяч людей.

 

Президент України Володимир Зеленський вважає, що вакцина проти COVID-19 від AstraZeneca (Covishield) є одною з кращих у світі. Президент нагадав, що до України прибули 500 тисяч доз цих ліків.

 

Як повідомляла УМ, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запевнила, що вакцини від Covishield і Oxford-AstraZeneca є ідентичними, а відрізняються назвами тільки через розташування виробників.