Окупанти заявили про вихід із перемир'я та дозволили собі відкривати вогонь

13:09, 03.03.2021
Окупанти заявили про вихід із перемир'я та дозволили собі відкривати вогонь

Перемир'я на території Донбасу почалося 27 липня 2020 року.

Представники окупаційної влади на Донеччині дозволили своїм бойовикам відкривати "попереджувальний" вогонь по українських позиціях. Це, за їхніми словами, є реакцією на дії з боку України.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє росЗМІ "ОстроВ"., посилючись на на "екстренну заяву" так званої "народної міліції "ДНР". Окупанти традиційно звинувачують українську сторону в порушенні режиму припинення вогню.

 

Бойовики переконують, що ЗСУ начебто обстрілюють населенні пункти фейкової республіки. А реакції міжнародних спостерігачів на це немає.

 

"З метою захисту населення підрозділам "Народної міліції" дали дозвіл вести попереджувальний вогонь на придушення і знищення вогневих точок противника", -  наголошують представники незаконних збройних формувань.

 

Відповідно до цих слів, окупанти більше не намагаються прикривати свої обстріли підконтрольної Україні території. Раніше вони наголошували, що ведуть лише вогонь у відповідь. Крім того, бойовики фактично виходять з режиму перемир'я.

 

Як повідомляла УМ, перемир'я на території Донбасу почалося 27 липня 2020 року.

 

Відтоді бойовики постійно відкривають вогонь по українських позиціях. Щоправда, спершу їхні обстріли були поодинокими, неприцільними та не становили небезпеку для життя українських захисників.

 

Ситуація кардинально змінилася в 2021 році. Спочатку було багато поранених, а потім почалися й жертви. Україна за 2 місяці втратила щонайменше 16 воїнів. Для порівняння: в 2020 році за серпень – кінець грудня було 13 жертв серед військових ОС.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Загиблі герої лютого 2021: пам’ятаймо про їхній подвиг

 

Бойовики ж втратили у лютому лише 19 осіб. І всі втрати – небойові. Здебільшого, їхні смерті трапляються через зловживання алкоголем.

 

В Об'єднаних силах загострення пов'язують із ротацією проросійських найманців.

 

Через ескалацію на Донбас їздили головнокомандувач ЗСУ Русла Хомчак і президент Володимир Зеленський. Також кілька разів Україна терміново скликала мінську ТКГ.

 

Українські військові не обстрілюють ані позиції бойовиків, ані, тим більше, мирне населення. Захисники України можуть лише відкрити вогонь у відповідь. Ба більше, це відбувається доволі рідко – у разі небезпеки життю. Багато хто у суспільстві критикує українську владу, що вони не дозволяють військовим адекватно реагувати на злочинні дії окупантів.