Ізраїль вимушено придбав російський Sputnik V для Сирії

15:19, 21.02.2021
Ізраїль вимушено придбав російський Sputnik V для Сирії

Ізраїль погодився профінансувати поставку російських вакцин проти Covid-19 для Дамаска.

Ізраїльська влада таємно закупила російський препарат Sputnik V, який розробники називають вакциною проти коронавіруса.

 

Тель-Авів фактично був змушений до цього через шантаж офіційного Дамаска: сирійська влада назвала придбання російського препарату однією з умов звільнення полоненої громадянки Ізраїлю.

 

Як інформує Україна молода, про це анонімно повідомив чиновник, знайомий зі змістом переговорів про звільнення ізраїльтянки, виданню The New York Times.

 

Жінка зайшла до Сирії недалеко від гори Хермон ще 2 лютого. Ізраїль дізнався про її зникнення тільки тоді, коли її друзі повідомили поліції. Сирійці затримали її після того, як цивільна особа зрозуміла, що вона ізраїльтянка, і викликала поліцію. Потім Ізраїль звернувся до Росії (сирійського союзника з військовою присутністю в країні) за допомогою в її звільненні.

 

Видання зазначає, що на цьому тижні молода ізраїльтянка була звільнена з-під варти в Сирії. Офіційно повідомлялося, що Дамаск її відпустив в рамках обміну полоненими. Уряд Ізраїлю оголосив, що в обмін на її свободу були звільнені двоє сирійських пастухів, захоплених ізраїльтянами.

 

Журналісти The New York Times дізналися, що під час укладання угоди між двома ворогуючими державами, що ніколи не мали дипломатичних відносин, був погоджений ще один пункт: Ізраїль погодився купити неназвану кількість доз російського препарату Sputnik V для Сирії.

 

Тобто Ізраїль погодився профінансувати поставку російських вакцин проти Covid-19 для Дамаска, і це було зроблено, аби забезпечити звільнення жінки, яку утримували в Сирії.

 

Угода являє собою рідкісний момент співробітництва між двома державами, які вели кілька воєн і досі сперечаються щодо Голанських висот, які Ізраїль захопив у Сирії у 1967 році.

 

Зауважимо, що в Ізраїлі триває успішна кампанія з вакцинації проти Covid-19. Влада використовує для щеплення громадян вакцину Pfizer, що пройшла необхідні етапи клінічних випробувань і вже довела свою ефективність у боротьбі з вірусом.

 

Якщо Ізраїль вакцинував понад половину населення, то Сирія, яка перебуває 11-й рік у стані громадянської війни, ще не розгорнула кампанію з вакцинації.

 

В Росії розробили і зареєстрували вже три препарати, які називають вакцинами проти коронавірусу. Це "Спутник V", "ЭпиВакКорона" та "КовіВак". Даних про дослідження цих вакцин Росія не розголошує, а рівень їх ефективності викликає питання.

 

Як повідомляла "УМ", Індія надасть Україні першу партію з 500 тисяч доз вакцини від COVID-19 власного виробництва найближчим часом.