ОБСЄ назвала чотири «гарячі точки» на Донбасі

15:39, 15.02.2021
ОБСЄ назвала чотири «гарячі точки» на Донбасі

Місія ОБСЄ порахувала кількість порушень режиму припинення вогню на Донбасі у 2021 році.

Три чверті всіх порушень режиму тиші на Донбасі (близько 76%) зафіксували в чотирьох місцях на лінії зіткнення.

 

Йдеться про район Попасна-Первомайськ-Золоте, трикутник Авдіївка-Ясинувата-Донецький аеропорт, райони на схід і північний схід від Маріуполя і райони на південний захід, південь і південний схід від Світлодарська.

 

Як повідомляє Україна молода, про це наголошується у звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, опублікованому в понеділок, 15 лютого.

 

При цьому в цілому в 2020 році кількість порушень режиму припинення вогню, зафіксованих уздовж лінії зіткнення, зменшилася на 55% в порівнянні з 2019 роком. Кількість вибухів, викликаних застосуванням озброєння, яке повинно бути відведене згідно з мінськими домовленостями, зменшилася на 5%.

 

При цьому зниження бойової активності зафіксовано після введення в дію додаткових заходів із припинення вогню в липні. Відтоді середньодобовий показник таких порушень "зменшився майже в 20 разів" (623 порушення проти 23 відповідно).

 

Що стосується порушень тиші, зафіксованих за межами зони безпеки, то в основному вони були оцінені "як ті, що пов'язані з проведенням навчань з бойовою стрільбою". У 2020 році СММ зафіксувала близько 1800 таких порушень (це майже 1,4% всіх порушень режиму припинення вогню, зафіксованих місією), з яких приблизно 77% відбулися на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу.

 

Нагадаємо, що раніше в ТКГ спрогнозували нове загострення на Донбасі, адже переговори щодо Донбасу зайшли в глухий кут.

 

Як повідомляла «УМ», 14 лютого у Бахмутському районі Донецької області внаслідок підриву на вибуховому пристрої загинули троє військовослужбовців Збройних сил.

 

Президент Володимир Зеленський доручив міністру оборони Андрію Тарану та головнокомандувачу ЗСУ Руслану Хомчаку прибути на Донбас для розслідування загибелі трьох військових.

 

Трагічно загинули: капітан Олександр Войтенко (1974 року народження), солдат В'ячеслав Олексієнко (1987 року народження) та старший солдат Дмитро Мироненко (1994 року народження).