Люблінський трикутник: Україна, Литва і Польща зібрались на перше засідання

12:28, 29.01.2021
Люблінський трикутник: Україна, Литва і Польща зібрались на перше засідання

Дмитро Кулеба під час онлайн-засідання у форматі Люблінського трикутника.

Міністри закордонних справ України, Литви та Польщі розпочали перше засідання у форматі "Люблінського трикутника", що проходить онлайн у п’ятницю.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував міністр МЗС України Дмитро Кулеба у соцмережах.

 

«Я радий вітати глав МЗС Литви і Польщі на онлайн-засіданні Люблінського трикутника. Безпекові виклики, протидія COVID-19 і російській дезінформації — в усіх зусиллях ми сильніші, коли формуємо майбутнє нашого регіону Центральної Європи між Балтійським і Чорним морями разом», - написав пан Кулеба.

 

Зауважимо, що у частині обговорення ситуації в Білорусі з ініціативи української сторони у засіданні візьме участь запрошена гостя - лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

 

Люблінський трикутник - тристоронній формат взаємодії України, Литви та Польщі, створений міністрами закордонних справ у липні 2020 року на визнання багатовікових історичних та культурних зв’язків між трьома народами.

 

Цей формат підкреслює роль України, Польщі та Литви у процесі формування сучасних політичних, культурних та соціальних реалій Центральної Європи.

 

В установчій декларації три країни підтвердили необхідність відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, закликали Росію припинити агресію проти України і тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим, міста Севастополь і окремих районів Донбасу, підтримали прагнення України до членства в ЄС і НАТО, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», днями міністри МЗС України і Угорщини - Дмитро Кулеба і  Петер Сійярто зустрілися у Києві і обговорили проблемні питання освіти і так званого "угорського сепаратизма" на Закарпатті.