Пожежа у харківському будинку для літніх: є затримані

09:13, 22.01.2021
Пожежа у харківському будинку для літніх: є затримані

Серед затриманих: власник будинку, в якому сталася пожежа, орендар, адміністратор пансіонату для престарілих.

Правоохоронці у Харкові затримали 3 чоловіків та 1 жінку – їх підозрюють у причетності до пожежі у будинку для літніх, яка призвела до загибелі 15 людей. Серед затриманих – власник будинку, його орендар та адміністратор установи.

 

За підозрою у порушеннях вимог пожежної безпеки, які спричинили пожежу та загибель 15 людей у будинку для престарілих в Харкові, затримали 3 чоловіків.

 

Як інформує УМ, Ппо це на своїй сторінці у фейсбуці повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

 

 

У прокуратурі кажуть, що причетність затриманих до роботи будинку для літніх людей підтверджують свідки, протокол огляду місця події та інші документи.

 

Серед затриманих: власник будинку, в якому сталася пожежа, орендар цього будинку та його дружина, адміністратор пансіонату для престарілих.

 

 

Власник домоволодіння здав двоповерхову будівлю під пансіонат для літніх людей.

 

Орендар будинку та його дружина – директорка приватного підприємства – фактично керували "Золотим часом".

 


Подружжя також заснувало громадську організацію. Її метою було нібито проведення оздоровчих та культурних заходів. Це допомагало горе-бізнесменам маскувати свою діяльність, пов'язану з доглядом за літніми людьми.

 

Середня вартість перебування у "Золотому часу" коштувала приблизно 15 тисяч гривень.

 

Адміністратор координував роботу будинку престарілих, однак навіть не був там офіційно працевлаштований.

 

Усім затриманим правоохоронці вже повідомили про підозру.

 

Де перебувають інші ймовірно причетні особи – з'ясовує слідство. Невідкладні слідчі дії проводять за місцем проживання затриманих та в інших місцях, аби встановити усі обставини скоєного кримінального злочину.

 

 

22 січня до місця трагедії прибуде урядова комісія та президент Володимир Зеленський. Він прибуде у Харкові 22 січня, після 10:00, повідомляє Depo.Харків з посиланням на власні джерела в правоохоронних органах Харківської області.

 

За попередньою інформацією, глава держави відвідає будинок престарілих, де сталася пожежа. Після цього президент має взяти участь в нараді державної комісії, яку створили під час позачергового засідання Кабінету Міністрів.

 

Урядову комісію очолив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. До її складу також увійшли представники ДСНС, МВС, Мінсоцполітики, Мін’юсту, МОЗ, Харківської облдержадміністрації та інших органів влади.

 

"Ми зробимо все, щоб причини пожежі були об'єктивно вивчені, а винні покарані згідно з законом", - заявив глава комісії.

 

Як повідомляла УМ, 21 січня о 15:03 в Харкові у двоповерховому будинку на вулиці Нижний Гієвській, 150-б сталася пожежа. За попередніми даними, цей будинок переобладнали під пансіонат для літніх людей. 

 

На момент пожежі там перебували 33 людей, 15 з них загинули, 11 – в лікарні. Подію класифікували як надзвичайну ситуацію державного рівня. 

 

Офіс генпрокурора повідомив, що попередньою причиною займання є необережне поводження з електрообігрівачами.


Правоохоронні органи відкрили кримінальну справу за порушення правил пожежної безпеки. А Державне бюро розслідувань має намір перевірити харківське управління ДСНС Моторошна пожежа у Харкові: ДБР порушило справу проти співробітників ДСНС на можливу недбалість.

 

У Харкові 22 січня оголосять траур за загиблими.