Будівництво «Північного потоку-2» в данських водах планують завершити в травні

15:27, 15.01.2021
Будівництво «Північного потоку-2» в данських водах планують завершити в травні

Будівництво Північного потоку-2 в данських водах планується завершити в травні, а потім закінчать німецьку ділянку.

 

Як інформує УМ, про це пише в п'ятницю "Інтерфакс" з посиланням на графік робіт.



Відзначається, що прокладання труб почнеться в другій половині січня. Його завершать в середині останнього тижня травня. Потім роботи почнуться в Німеччині, де залишилося добудувати близько 30 км.
 

Також повідомляється, що прокладання труб проводитиметься зі швидкістю 0,4 кілометра на добу з урахуванням погодних умов.
 

Наразі побудовано 94% газопроводу - 2300 км з, приблизно, 2460 км.
 

Напередодні в Данії повідомили, що затвердили графік будівництва газопроводу, що може початися вже сьогодні. До місця добудови попрямувала баржа Фортуна, яка в грудні побудувала 2,6 км магістралі в Німеччині.
 

Але, за даними ЗМІ, старт робіт може затягнутися до лютого через перевірку технічного оснащення.

 

Водночас,  Handelsblatt повідомляє, що представники команди новообраного президента США Джозефа Байдена розглядають можливість припинення санкцій щодо газопроводу "Північний потік-2". Зокрема, це може покращити відносини Вашингтона з європейськими партнерами.

 

Зупинення будівництва "Північного потоку-2" може сприяти зближенню США та Німеччини, розповів радник Байдена з закордонних справ Ніколас Бернс,

 

За його словами, для покращення відносин також можна зупинити дію санкцій США.

 

"Європейці мають зупинити будівництво "Північного потоку-2", а американці – призупинити дію санкцій", - наголосив Бернс.

 

Радник Байдена також заявив, що це дало б можливість представникам нової адміністрації у США "конфіденційно та спокійно" говорити з урядовцями Німеччини та інших залучених країн.

 

Будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" у Балтійському морі мало розпочатися 15 січня 2021 року, однак його відклали. Компанія Nord Stream 2 хоче перевірити технічний стан обладнання. Детальніше про це – читайте тут.

 

 

Нагадаємо, у 2015 році Росія у Балтійському морі розпочала будівництво газопроводу, по якому мають транспортувати природний газ у Європу в обхід України.

 

Низка європейських держав різко відреагувала на таке рішення країни-агресора та виступила проти будівництва трубопроводу.

 

Не залишились осторонь і Сполучені Штати. У 2019 році Конгрес США ввів санкції проти компаній, які займалися будівництвом "Північного потоку-2". У результаті цього процес укладання труб зупинили.

 

Однак у 2020 році Росія відновила будівництво газопроводу в грудні 2020 року.

 

Як повідомляла УМ, 1 січня 2021 року Сенат США подолав вето президента Дональда Трампа на оборонний бюджет країни. Цей документ, зокрема, передбачає розширення санкцій США проти «Північного потоку-2».

 

Американські санкції, які вступили в дію 1 січня з прийняттям Конгресом США оборонного бюджету, забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Їм дано 30 днів на те, щоб покинути проєкт, в іншому разі вони потраплять під санкційні обмеження США.