Томос та автокефалія для України: історія та значення

09:13, 06.01.2021
Томос та автокефалія для України: історія та значення

Томос про автокефалію Православної церкви України підтримують 33,3% українців

6 січня 2021 року виповнюється 2 роки з того дня, як предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію вручили Томос. Це унікальний церковний документ, указ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.

 

Церква в Україні відділена від держави, але питання це в першу чергу – політичне. Особливо з огляду на те, що Українська Церква з додатком "Московського патріархату", по суті є підрозділом Російської Церкви.

 

З іншої сторони, як пояснив у коментарі 24 каналу експерт з релігійних питань, колишній священнослужитель Роман Мельниченко, для людей, які не надто близькі до Церкви, з наданням автокефалії Українській Церкві мало що змінилося. Для більш церковних людей, хто якимось чином послуговується церковними затребами – життя стало простішим. Наприклад, були не поодинокі випадки, коли церковнослужителі різних православних конфесій не визнавали обряди один одного, вважаючи "не своє" хрещення чи відспівування покійного "не правильним". Після того, як українська церква стала єдиною, канонічною, страх, що якось "не правильно" похрестив чи поховав – зник.

 

Аналітик Сергій Фурса зауважив, що, на його думку, різні релігійні організації ставляться до вірян як до "великого ринку". А оскільки в Україні 70% людей вважають себе віруючими і при цьому беруть участь у виборах, на результати яких через них впливають і "люди в рясах", тому "абсолютно ненормально, що більшу частину ринку релігії контролювала контора, яку очолює КГБшник, і яка безпосередньо підкоряється Кремлю".

 

Для священнослужителів Київського патріархату єдина церква – це велика радість. Київський патріархат отримав канонічний статус, що означає, що всі їхні таїнства, всі їхні священнослужителі – законні і благодатні. Тому все залишиться, як було, пояснив Роман Мельниченко. Нічого не треба переоформлювати, ніяких додаткових процедур. Просто вся структура Київського патріархату стане визнаною православним світом.


Що стосується священнослужителів МП, то до сих пір трапляються конфлікти.

 

Зауважимо, РПЦ заявила про повне припинення євхаристійного спілкування РПЦ розриває відносини з Константинополем, – рішення Синоду з Константинопольським патріархатом. віряни РПЦ не можуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату, а священики та ієрархи не зможуть здійснювати спільних богослужінь. Такий крок є найвищою мірою інституційних церковних санкцій.

 

Томос про автокефалію Православної церкви України підтримують 33,3% українців. Про це йдеться в результатах опитування Центру Разумкова за грудень 2020 року.
 

Фактично автокефалія означає "вищість" ПЦУ, ніж була досі, рівність її з іншими автокефальними православними церквами.

 

Як повідомляла УМ, Вселенський патріарх Варфоломій вважає, що у православ'ї немає розколу. Водночас він не збирається робити "ні кроку назад" щодо української теми

 

15 грудня 2020 року ПЦУ відзначила другу річницю свого створення.

 

Станом на грудень 2020 року Православну церкву України визнали 4 помісні церкви: Православна церква Еллади, Православна церква Кіпру, Олександрійський та Константинопольський патріарх.Її предстоятель митрополит Епіфаній отримав Томос про автокефалію 6 січня 2019 року.

 

Офіційне визнання ПЦУ можна порівняти із визнанням однієї держави іншою, оскільки цей процес – тривалий.

 

Голова УПЦ КП Філарет спершу виступав активно за створення ПЦУ. Проте невдовзі після створення церкви Філарет раптово не погодився з уставами ПЦУ та звинуватив митрополита Епіфанія у порушенні домовленостей.

 

У грудні 2019 року Філарет заявив, що Епіфаній підпорядкувався Константинопольському патріарху, нібито розділивши єдину велику церкву – зокрема, Київський патріархат.

 

Сам Епіфаній вважає, що за спиною Філарета стоять проросійські сили, а він цього, можливо, не усвідомлює. Таким чином Кремль використовує Філарета у боротьбі проти незалежної української церкви.