У МОЗ знайшли новий спосіб підвищити зарплати медикам

11:58, 16.12.2020
У МОЗ знайшли новий спосіб підвищити зарплати медикам

Через відмову Верховної Ради збільшити витрати на медицину майже вдвічі, МОЗ підготувало законопроект, який дасть можливість підвищити зарплати медикам.

 

Як інформує УМ, про нову ініціативу розповів глава відомства Максим Степанов в середу, 16 грудня.

 

Так, МОЗ пропонує прив'язати зарплати медиків до прожиткового мінімуму за аналогією з прокурорами.

 

"Я вважаю і наполягаю, що такі норми повинні бути затверджені в нашому законодавстві... Тому ми вважаємо, що такий законопроект повинен стати законом, і у нас повинні бути встановлені мінімальні зарплати, які виплачують нашим медикам", - сказав міністр.

 

Степанов наголосив, що якщо не підвищувати оплату праці медпрацівників, то вони поїдуть за кордон.

 

Також міністр обіцяв незабаром розповісти, що саме буде входити в тариф медичних послуг, який профінансує держава.

 

За словами Степанова, причина недофінансування медицини в проєкті бюджету України на наступний рік – брак коштів.

 

Він уточнив, що програми лікування онкологічних захворювань чи діабету не зменшать, проте й не підвищать.

 

Також даним фінансуванням не буде суттєвих підвищень тарифів за пакети жодних медичних послуг. Не буде позитивних змін й у закупівлі необхідних лікарських засобів.

 

Окрім цього, не буде й обіцяних підвищених зарплат медичним працівникам. З урахуванням доплат середня заробітна плата медикам, як і раніше, буде близько 9 тисяч гривень. Тобто, по суті, нічого не зміниться. Українська медицина залишиться на тому ж рівні й в таких же умовах.

 

"З тими ж зарплатами для медичних працівників. І з тими ж "кульочками", із якими ми бачимо людей, що приходять до лікарень, самостійно закуповуючи ліки", -  додав Степанов.

 

Згідно з підрахунками, на витрати медицини, реалізацію усіх програм та нові зарплати медикам у 2021 році потрібно ще близько 100 мільярдів гривень.
Навіть на вакцинацію проти коронавірусу необхідно у майже 6 разів більше, ніж закладено у бюджеті – 15,1 мільярдів.

 

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я вважають, що в бюджет заклали майже вдвічі менше коштів на медицину - 159 млрд, тоді як необхідно майже 300 млрд. У тому числі в шість разів менше грошей заклали на вакцинацію.

 

Спікер парламенту Дмитро Разумков каже, що в наступному році створять окремий фонд для потреб медицини, з якого також будуть фінансувати зарплати медиків.

 

Як повідомляла УМ, опозиційна парламентська фракція «Європейська Солідарність» не буде підтримувати бюджет-2021, оскільки обранці вважають його бюджетом «слуг народу», а не народу.