Дейнеко визнав практичний провал проєкту «Стіна»

14:20, 15.12.2020
Дейнеко визнав практичний провал проєкту «Стіна»

Проєкт Стіна на кордоні з Росією в 2014 році запропонував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк

Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко визнав, що проєкт Стіна з облаштування кордону з Росією практично провалився.

 

Про хід облаштування кордону він розповів в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, опублікованому у вівторок, 15 грудня.

 

За його словами, з 2014 року до цього часу не облаштували 1500 км кордону з 2300. У жодній з областей не готова повністю жодна ділянка кордону.

 

"У Сумській області робота ще не починалася, зараз там проводяться пошукові роботи. Це 568 км кордону. На ділянці Чернігівської області ми облаштували 10% кордону, залишається ще 250-270 км. В Луганській області зроблено 110 км, залишається десь 380 км. Бодай 1500 км кордону з РФ ще потрібно інженерно облаштувати", - сказав Дейнеко.

 

Він зазначив, що через брак фінансування Держприкордонслужба частково облаштовує кордон своїми силами, оскільки у неї є інженерні підрозділи. Зокрема, прикордонники будуть самостійно виробляти колючий дріт.

 

"Єдине, що нам потрібно буде трохи збільшити бюджет на закупівлю паливно-мастильних матеріалів. Але все-таки це буде набагато дешевше, ніж це будуть робити підрядні організації", - розповів глава ДПСУ.


"Нам залишаються лише рокадні дороги... Тут нам потрібна буде допомога. Також є потреба в будівництві спостережних веж. Але ми працюємо з нашими партнерами, в тому числі стратегічними, і намагаємося отримати обладнання, а саме відеокамери, тепловізори від них. Тому я думаю, що нам вдасться значно знизити вартість цього проекту", - додав він.

 

Дейнеко зазначив, що за весь час на облаштування кордону виділили 1,7 млрд грн.

 

"І я не можу зараз сказати, що у нас є завершена з готовністю "під ключ" ділянка державного кордону хоча б в одній області", - додав він.

 

Нагадаємо, проєкт Стіна на кордоні з Росією в 2014 році запропонував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. У червні того ж року Кабмін схвалив проект, вартість якого склала близько 150 млн доларів.

 

У липні 2017 року стало відомо, що ГПУ розслідує велику розтрату при будівництві Стіни. У розкраданні державних грошей підозрюють вісьмох осіб.