НАЗК позбавило партію «Батьківщина» державного фінансування

14:29, 25.11.2020
НАЗК позбавило партію «Батьківщина» державного фінансування

НАЗК виявило у звіті ознаки адміністративних та кримінальних правопорушень.

У 4 кварталі 2020 року Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило державне фінансування партії "Батьківщина". Причиною стали порушення, які виявили у фінансовому звіті партії.

 

НАЗК виявило у звіті ознаки адміністративних та кримінальних правопорушень.

 

Як інформує УМ, про це з посиланням на пресслужбу ОАСК повідомляє громадський рух ЧЕСНО.

 

НАЗК виявило порушення у звіті "Батьківщини" щодо звітності її центрального офісу та відповідних регіональних організацій партії, а саме: відсутність відомостей щодо фінансових зобов'язань перед ТОВ "Фінейт" на 45 тисяч гривень; відсутність звіту організації партії міста Українка; підписання видаткових накладних про приймання спонсорських внесків особами, що на момент підписання були за кордоном і не могли вчиняти відповідні юридичні дії; виявлено невідповідність доходу донорів та розміру їхніх внесків на користь осередків у 2017 – 2020 роках, мовиться про донорів Київської міської та Кіровоградської обласної організацій; договори з компаніями на загальну суму у понад 14 мільйонів гривень датовані раніше, ніж були відкриті вказані у них банківські рахунки.

 

Якщо партія усуне причини, які зумовили зупинення фінансування – виплату державних коштів можуть поновити.
 

У своєму позові до ОАСК партія "Батьківщина" просила скасувати наказ про зупинення державного фінансування та визнати протиправними дії працівників Національного агентства з питань запобігання корупції. Наразі суд вирішує, чи є правові підстави для заходів забезпечення позову та провадження в адміністративній справі.

 

"Це перший випадок застосування такої санкції з моменту запуску НАЗК та запровадження квартального звітування для партій у 2016 році", - заявили представники ЧЕСНО.

 

 Закон щодо політичних партій в Україні та відповідні положення про аналіз звіту передбачають, що у випадку оформлення звіту із грубим порушенням чи при виявленні недостовірних відомостей – НАЗК може прийняти рішення про зупинення держфінансування.