Верховний суд Великої Британії відклав спір України і Росії щодо «боргу Януковича» на $3 млрд

13:15, 04.11.2020
Верховний суд Великої Британії відклав спір України і Росії щодо «боргу Януковича» на $3 млрд

Верховний суд Великої Британії.

Верховний суд Великої Британії відклав винесення рішення у справі про повернення 3 млрд доларів за українськими державними облігаціями зовнішньої позики, власником яких є Російська Федерація.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило міністерство фінансів України у середу.

 

Британський суд вирішив спочатку розглянути борговий спір компаній Pakistan International Airlines Corp. і британської Times Travel Ltd., оскільки там використовується доктрина примусу через законний акт.

 

При цьому аргумент щодо примусу є однією з ліній захисту України в спорі з Росією.

 

Верховний суд вважає, що його рішення у справі Times Travel, в якому будуть уточнені аспекти правової доктрини примусу, може мати вплив на рішення щодо апеляції в справі українських єврооблігацій, пояснили в Мінфіні.

 

У зв'язку з цим суд дозволив представникам України і Росії брати участь в розгляді справи Times Travel. Слухання пройшли 2-3 листопада. Довірені особи двох країн надали суду свої стислі письмові та усні пояснення.

 

Після завершення слухань судді повідомили, що винесення рішення у справі Times Travel відкладено на більш пізню дату. Малоймовірно, що судді винесуть рішення до кінця цього року, припустили в Мінфіні України.

 

Нагадаємо, раніше Україна виграла апеляцію в суді Лондона щодо боргу на $3 млрд перед Росією за так званим "боргом Януковича". Суддя вирішив, що суд першої інстанції помилково не став розглядати аргументи української сторони.

 

Як повідомляла "УМ", Київський апеляційний суд відмовився скасовувати вирок Оболонського районного суду щодо ек-президента Віктора Януковича про 13 років ув'язнення за держзраду.