Україна та Польща врегулюють функціонування шкіл нацменшин

16:09, 12.10.2020
Україна та Польща врегулюють функціонування шкіл нацменшин

Функціонування польських шкіл в Україні та українських шкіл у Польщі буде окремо врегульоване міжурядовою угодою країн.

 

Як інформує УМ, про це наголосили у спільній заяві президента України Володимира Зеленського та президента Польщі Анджея Дуди під час зустрічі в Києві, передає прееслужба Офісу президента.

 

Глави держав підтвердили важливість захисту прав національних меншин в Україні та Польщі, зокрема в галузі освіти.

 

"Засади функціонування шкіл польської меншини в Україні та шкіл української меншини в Польщі будуть врегульовані угодою між нашими урядами в окремому порядку", – зазначається в заяві.

 

Окрім цього, під час зустрічі політики звернули особливу увагу на питання економічного й інвестиційного співробітництва.

 

Український президент підкреслив, що пандемія коронавірусу дещо сповільнила темпи економічної співпраці України й Польщі.

 

"Та сьогодні ми можемо відновити позитивну динаміку й зростання попередніх років. Такий оптимізм дають обсяги польських інвестицій в економіку України", - зазначив Володимир Зеленський.

 

У питаннях економічної співпраці Президент України заявив про підписання на зустрічі низки важливих документів, які зокрема гарантують перспективи збільшення інвестицій в економіку України.

 

Президенти домовились про плани про об'єднання транспортно-транзитного потенціалу двох держав, відкриття нового генерального консульства України у Вроцлаві, здійснення кроків для врегулювання питання спільної історичної пам'яті, створення сприятливих умов для ведення бізнесу й залучення інвестицій двох держав.

 

Польський президент висловив сподівання, що відносини з Україною будуть поглиблюватися.

 

"Попри різні болісні аспекти нашої історії, ми відкрито про них говоримо та реалізуємо чіткі поступки у взаємних відносинах", - сказав Дуда.

 

Він додав, що Польща підтримує територіальну цілісність України. За словами Дуди, у 2022 році Польща головуватиму в ОБСЄ. Польський президент запевнив, що питання суверенітету України будуть пріоритетом.


Як повідомляла УМ, президент Польщі прибув в Україну 12 жовтня. У планах візиту – відвідини Одеси разом з президентом Зеленським.

 

Спочатку президент Польщі вшанував жертв сталінізму на польському військовому кладовищі в Биківні.

 

Сам Дуда наголосив на надзвичайній важливості зустрічі з Зеленським. За словами глави держави, міжнародна співпраця виходить на дуже важливий рівень під час пандемії.

 

Востаннє Дуда відвідував Україну у грудні 2017 року. Тоді він разом з тодішнім президентом Петром Порошенком відвідали Меморіал жертвам тоталітаризму у Харкові.