Азербайджан відновив наступ у Нагірному Карабасі

12:32, 05.10.2020
Азербайджан відновив наступ у Нагірному Карабасі

Конфлікт між країнами триває від початку 1990 років

Вірменія заявила, що Азербайджан 5 жовтня відновив наступ у південному напрямку Нагірного Карабаху. У регіоні тривають запеклі бої.

 

Азербайджан наступає у напрямку Арцахського фронту, повідомила прессекретарка Міноборони Вірмені Шушан Степанян у фейсбуці.

 

"Противник відновив наступальні дії. Ведуться запеклі бої. Підрозділи Армії оборони наносять гідну відповідь ворожим силам", - наголосила Степанян.

 

Зауважимо, армія Азербайджану також йшла в наступ 3 жовтня. Однак Вірменія заявила, що зупинила атаку та збила 3 літаки противника. Степанян розповіла, що тоді вірменські війська пішли у контрнаступ, зупинивши Азербайджан.

 

Конфлікт між країнами триває від початку 1990 років. Причина – район Нагірного Карабаху, який є територією Азербайджану. Попри це регіон населяють, переважно, вірмени.

 

27 липня 2020 року на кордоні між Вірменією та Азербайджаном відновились бої. Країни звинувачують в ескалації конфлікту одна одну.
Під час боїв є загиблі не лише серед військових, а й серед мирного населення.

 

Міжнародна спільнота засудила конфлікт та закликала країни припинити бої. Однак Туреччина підтримала Азербайджан.

 

В Азербайджані заявили, що готові припинити вогонь, якщо Вірменія визнає, що окупувала Нагірний Карабах та надасть план виведення своїх військ.

 

Як повідомляла «УМ», президент Азербайджану Ільхам Алієв закликав Росію, США та Францію, які входять до так званої Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в регіоні, посприяти вирішенню ситуації, що склалася у Нагірному Карабасі.

 

Цю заяву пан Алієв зробив в суботу, наступного дня після заяви МЗС Вірменії про  готовність офіційного Єревану до мирних перемовин за посередництва ОБСЄ.