Росія вела несанкціонований запис на ТКГ

09:07, 01.10.2020
Росія вела несанкціонований запис на ТКГ

Україна наполягає на винятковомому мандаті та праві ОБСЄ модерувати переговорний процес.

Делегація України в Тристоронній контактній групі підтримала позицію Спеціального представника діючого голови ОБСЄ пані Хайді Ґрау, яка вимушено перервала засідання ТКГ 30 вересня.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє джерело "Української правди" в ТКГ

 

Як стало відомо, представники Росії вели несанкціонований аудіо та відео запис роботи ТКГ. Глава російської делегації також зазначив, що хоче без дозволу опублікувати записи переговорів.

 

Ґрау зупинила засідання через порушення російською стороною режиму конфіденційності. Вона запропонувала взяти провести окреме засідання, щоб домовитися щодо кодексу поведінки та інформаційної політики, якої повинні дотримуватися всі учасники.

 

Україна підтримала цю позицію, наголосивши, що не можна проводити дії, які суперечать домовленостям та міжнародній практиці перемовин, а також подякувала пані Ґрау за її позицію і наполягає на винятковомому мандаті та праві ОБСЄ модерувати переговорний процес.

 

Як повідомляла УМ, 30 вересня 2020 року Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Фокіна з української делегації у ТКГ. 

 

Напередодні він заявив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі ведеться війна між Україною та Росією. За його словами на сході України проти ЗСУ воюють бойовики і найманці з 30 країн світу.

 

Фокін досі вважає, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амністію, бо вона "деморалізує противника". 

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав Фокіна мерзотником та закликав відправити "знову на пенсію".