Міністр оборони Таран обурений скороченням витрат на армію під час війни

12:07, 29.09.2020
Міністр оборони Таран обурений скороченням витрат на армію під час війни

Міністр оборони Андрій Таран (другий ліворуч) поскаржився керівництву держави через скорочення витрат на армію. (Фото Офісу президента)

Міністр оборони Андрій Таран вважає, що скорочення Мінфіном витрат на армію під час збройного конфлікту не буде сприйнято суспільством та у військовому середовищі.

 

Як передає «Україна молода», про це йдеться у листі міністра оборони керівництву уряду, який оприлюднила експертна організація StateWatch.

 

Відповідний лист пан Таран направив прем’єр-міністру Денису Шмигалю ще у серпні, втім, оприлюднено його лише зараз.

 

Зокрема, міністр оборони поскаржився пану Шмигалю на те, що Міністерство фінансів запропонувало встановити граничні витрати військовому відомству на 2021 - 2023 роки на рівні менш, ніж 3% ВВП.

 

"Міністерством фінансів доведено граничні обсяги видатків проєкту державного бюджету на 2021 рік для Міністерства оборони у сумі 112,3 млрд грн (або 2,5% ВВП), що на 3,8 млрд грн нижче ніж затверджені бюджетні призначення поточного року. Це є найнижчий показник за останні роки", - скаржився Таран.

 

Міністр оборони додав, що в наступні роки цей показник має тенденцію до зниження: у 2022 році - 2,33% ВВП, а у 2023 році - 2,26% ВВП.

 

У листі Таран наголосив, що скорочення Мінфіном витрат на армію під час збройного конфлікту не буде сприйнято суспільством та у військовому середовищі.

 

Слід зазначити, що лист Тарана вплинув на перегляд проєкту бюджету на 2021 рік. В останній версії документу, що оприлюднений на веб-порталі Верховної Ради, на Міноборони передбачені витрати в сумі 117,5 млрд гривень. Хоча і така сума є меншою від витрат Міноборони цього року.

 

Зауважимо, що раніше нардепи від різних фракцій та груп розкритикували проект бюджету-2021, назвавши його, зокрема, "утопією" і "катастрофою" і заявили про необхідність доопрацювання.

 

Також у суспільстві критикували плани збільшити видатки на Офіс президента та МВС, але зменшити кошти Міністерству оборони.

 

Через критику головного кошторису країни, відбілювати бюджет взявся особисто голова Офісу президента Андрій Єрмак, який заявив, що бюджет на 2021 рік збалансований, хоч Міністерству оборони й дістанеться на 127 мільйонів менше.