Білоруські військові присягнули на вірність Лукашенку

14:46, 23.09.2020
Білоруські військові присягнули на вірність Лукашенку

У церемонії взяли участь представники різних родів військ

Білоруські військовослужбовці сьогодні після церемонії інавгурації Олександра Лукашенка, який захопив владу в Білорусі, присягнули на вірність народу і "президенту".

 

Як інформує УМ, про це пише БЕЛТА.

 

У церемонії взяли участь представники різних родів військ. Вони присягнули перед білоруським народом і "головнокомандувачем", що завжди готові надійно захистити суверенітет і територіальну цілісність Батьківщини.

 

"Ми, військовослужбовці військових формувань Республіки Білорусь, запевняємо весь білоруський народ і вас, товаришу Головнокомандувачу, в тому, що завжди готові надійно захистити суверенітет і територіальну цілісність нашої Батьківщини. Сьогодні, в день вступу на посаду Президента Республіки Білорусь, ми урочисто клянемося з гідністю і честю нести високе звання захисника Вітчизни, без вагань служити білоруському народу і Президенту Республіки Білорусь, захищати нашу Батьківщину мужньо, вміло, не шкодуючи своїх сил і самого життя! Клянемся!" - вимовив текст клятви міністр оборони Віктор Хренін.

 

У відповідь прозвучало триразове "Клянемося!" від військовослужбовців, після чого оркестр виконав Державний гімн.

 

Державний телеканал Білорусі «ОНТ» показав сюжет з «інавгурації» самопроголошеного президента Олександра Лукашенка

 

У сюжеті розповідають, що туди лімузин Лукашенка прибув у супроводі мотоциклів, як вимагає протокол. На саму церемонію запросили сотні людей — високопосадовців, членів парламенту, депутатів, сенаторів, керівників державних організацій та ЗМІ, діячів науки, культури і спорту.

 

На кадрах показали, як Лукашенко зачитує присягу, а після того голова Центральної виборчої комісії вручає йому посвідчення. У сюжеті підкреслюють, що «кольорова революція не відбулася», а сам Лукашенко наголосив, що країна «вистраждала перемогу».

Телеканал не показав всю інавгурацію, як того вимагає законодавство, — сюжет триває близько трьох хвилин.

 

У Telegram-каналі «Пул первого», наближеному до Лукашенка, заявили, що церемонія не була таємною, бо на неї запросили близько 700 людей, а кортеж проїхав «практично через все місто». «І їхав спершу по центральному проспекту Незалежності, згодом — по проспекту Переможців. Символічно», — написали в дописі.

 

Як повідомляла УМ, попри масові протести у Білорусі, Олександр Лукашенко таки вступив на посаду президента Білорусі.

 

Зранку 23 вересня біля Палацу Незалежності у Мінську, що є резиденцією Лукашенка, почали збиратися силовики та чиновники. Також до будівлі стягнули військову техніку, а рух для особистого транспорту перекрили.

 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів».

 

Координаційна рада опозиції Білорусі кличе громадян на безстрокову акцію непокори через «інавгурацію» Олександра Лукашенка