Російсько-окупаційні війська на Донбасі збільшують площу мінних полів

18:11, 21.09.2020
Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається стабільно напруженою.
 
Спокій лише формальний, у будь-який момент ситуація може змінитися кардинально.
 
Російські окупаційні війська продовжують стягувати техніку та готувати особовий склад до активних бойових дій.
 
За минулі чотири доби противник здійснив 12 порушень режиму тиші. З боку збройних формувань Російської Федерації вогневу активність зі стрілецької зброї зафіксовано неподалік населеного пункту Новоолександрівка.
 
Також поблизу Мар’їнки ворог здійснив постріли в бік наших позицій зі стрілецької зброї, а також три постріли з гранатомета, пристосованого для використання мін ПОМ-2. 
 
Факт порушення режиму припинення вогню було зафіксовано неподалік населеного пункту Піски, де ворог відкрив вогонь зі стрілецької зброї в бік наших позицій.
 
Унаслідок ворожого пострілу один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав кульове наскрізне поранення в ногу. Воїну надали домедичну допомогу та евакуювали до госпіталя. Ще одне застосування противником стрілецької зброї відзначено поблизу Павлополя. 
 
Окрім того, порушення домовленостей зафіксовано в районі населеного пункту Водяне — ворог відкрив вогонь у бік наших позицій із підствольного гранатомета. Також на цій ділянці помічено проліт ворожого БПЛА типу «МЕВІК-2» із перетином лінії розмежування.
 
Засобами радіоелектронної боротьби безпілотник противника було подавлено, що унеможливило його подальше застосування. Поблизу Новотошківського противник стріляв iз великокаліберного кулемета.
 
Неподалік Залізного військовослужбовці Збройних сил України ліквідували осередок загоряння сухої трави. Під час гасіння пожежі здетонував невідомий вибуховий пристрій, унаслідок чого один український захисник отримав поранення.
 
За даними звіту СММ ОБСЄ, опублікованого 17 вересня, під час виконання спостережного польоту безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ на непідконтрольній урядові України території зафіксував помічених чотирнадцять протитанкових мін, установлених поперек автошляху поблизу Саханки Донецької області.
 
Ще вісім протитанкових мін, установлених в один ряд поперек автошляху, і двадцять протитанкових мін, установлених нещільними групами на східній i західній смугах руху цього ж автошляху, було зафіксовано поблизу населеного пункту Весела Гора на Луганщині. 
 
У містечку Веселе Донецької області спостерігачі вперше побачили шість фрагментів боєприпасів, із них чотири оцінено як металеві труби від реактивних снарядів реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм), а два — як хвостові стабілізатори 120-мм мін.
 
Це означає, що російсько-окупаційні війська й надалі систематично нехтують режим припинення вогню та вкотре збільшують мінні поля, розміщують боєприпаси в житлових масивах, чим наражають на небезпеку мирних жителів Донбасу. 
 
Раніше, 15 вересня, мешканець Гранітного намагався обійти контрольно-пропускний пункт, щоб пройти на окуповану територію. В результаті чоловік підірвався на міні. З осколковими пораненнями його госпіталізували до Волноваської лікарні.
 
Тим часом втрати російсько-окупаційних військ за 18-19 вересня, за даними розвідки: безповоротні (загиблі) — 3; санітарні (поранені) — 2. Всі втрати небойові, обставини уточнюють.