Зеленський поскаржився голові ОБСЄ на обстріли бойовиків

18:58, 11.09.2020
Зеленський поскаржився голові ОБСЄ на обстріли бойовиків

Володимир Зеленський під час телефонної розмови. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з чинним головою ОБСЄ, прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою з метою координації зусиль з мирного врегулювання на Донбасі.

 

Як повідомляє «УМ», про це інформують на сайті Офісу президента в п’ятницю.

 

Пан Зеленський подякував албанському головуванню в ОБСЄ за приділення пріоритетної уваги питанню відновлення суверенітету й територіальної цілісності України. Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі та важливі аспекти переговорного процесу в межах "нормандського формату".

 

Президент України привернув увагу до порушень домовленостей з боку проросійських бойовиків на Донбасі, зокрема обстрілів ними українських позицій 6 та 10 вересня.

 

"Вчора, буквально під час моєї телефонної розмови з канцлером Ангелою Меркель, бойовики відкрили вогонь по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми, по ділянці, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ. І різниця між цими пострілами та попередніми полягала в тому, що ці були прицільними. Ми не хочемо нової ескалації. Адже 6 вересня в результаті провокації НЗФ ми вже зазнали втрат – загинув один військовий ЗСУ, один був поранений", – розповів Зеленський.

 

Еді Рама, зі свого боку, підтримав зусилля української сторони, спрямовані на досягнення миру, та запевнив у готовності сприяти цьому. Він відзначив, що кроки, які зробив український президент і народ у напрямку досягнення миру, – "дуже мужні".

 

У цьому контексті співрозмовники відзначили важливість забезпечення повного, безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всю непідконтрольну територію.

 

На завершення розмови Еді Рама запросив Зеленського відвідати Албанію.

 

Як повідомляла «УМ», російські окупанти висунули нові вимоги щодо проведення спільної інспекції позицій ЗСУ під селищем Шуми поблизу окупованої Горлівки, яка була запланована у четвер о 14.00. Представники ОРДО також відмовилися надати можливість для спільної інспекції своїх позицій. Через це спільна інспекція позицій ЗСУ за участі ОБСЄ була тимчасово скасована.

 

Раніше представники української делегації у Тристоронній контактній групі домовилися проінспектувати разом з бойовиками «ДНР»  ділянку позицій Збройних сил України в районі селища Шуми біля окупованої Горлівки.