У США звинуватили Коломойського в розкраданні та відмиванні мільярдів доларів

08:23, 07.08.2020
У США звинуватили Коломойського в розкраданні та відмиванні мільярдів доларів

Розслідування НБУ виявило дефіцит в бухгалтерських книгах "Приватбанку" на $5,5 млрд і вони назвали це "масштабним і скоординованим шахрайством"

Ігоря Коломойського у США звинуватили в розкраданні мільярдів доларів із "Приватбанку", який раніше був у власності українського олігарха. А ще - ці гроші, як переконані в американському мін'юсті, потім через значну кількість компаній відмивали по всьому світу.

 

Про звинувачення у бік українського олігарха Ігоря Коломойського від міністерства юстиції США 6 серпні розповіли у виданні The Washigton Post. Відповідна заява міститься й на офіційному сайті відомства. 


 
Міністерство юстиції США вимагає конфіскації двох об'єктів комерційної нерухомості, придбаних на кошти, незаконно привласнені у ПриватБанку в Україні. 

 

Зазначається, що Сполучені Штати подали два цивільні позови про конфіскацію майна в окружний суд Південного округу Флориди, стверджуючи, що комерційна нерухомість у Луїсвіллі (Кентуккі) і Далласі (Техас), придбана з використанням коштів, незаконно привласнених із ПриватБанку в Україні, підлягає конфіскації на підставі федерального законодавства про відмивання грошей.

 

«У позовах стверджується, що Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, які володіли ПриватБанком, одним з найбільших банків України, обманним шляхом привласнили кошти банку на мільярди доларів. Обидва отримали шахрайські позики і кредитні лінії приблизно з 2008 по 2016 рік, коли схема була розкрита, а банк був націоналізований Національним банком України», - йдеться в повідомленні.


Крім того, вказує мін'юст США, у скаргах стверджується, що вони відмивали частину злочинних доходів за допомогою безлічі банківських рахунків підставних компаній, перш за все в кіпрському відділенні ПриватБанку, до того, як перевели кошти у Сполучені Штати.

 

Разом з тим мін'юст США підкреслює, що всі відповідачі вважаються невинуватими, доки їх провина не буде доведена в суді.

 

Як пише The Washigton Post, протягом більше року федеральні агенти відстежували мільйони доларів, які були відправлені в США від компаній, що належать Коломойському та його партнеру Геннадію Боголюбову, для купівлі об'єктів нерухомості, в тому числі чотирьох хмарочосів у центрі Клівленда, в період приблизно з 2008 року та наступних п'яти років.

 

У зв'язку з розслідуванням федеральні агенти неодноразово приїжджали в Україну, в тому числі в лютому, де вони зустрічалися з генпрокурором Русланом Рябошапкою, і слідчими з НАБУ, щоб обговорити справу проти олігарха.

 

Видання нагадує, що розслідування НБУ виявило дефіцит в бухгалтерських книгах "Приватбанку" на $5,5 млрд і вони назвали це "масштабним і скоординованим шахрайством", в якому брали участь основні акціонери банку Коломойський і Боголюбов. Щоб утримати банк від краху, уряд використав кошти платників податків, щоб закрити діру.

 

Washigton Post вказує, що президент України Володимир Зеленський, який до державної служби був актором та працював на телеканалі олігарха, призначав Андрія Богдана, який є його радником з юридичних питань та екс-юристом олігарха Ігоря Коломойського, головою Офісу президента.

 

Раніше президент України Володимир Зеленський підкреслював, що не залежить і не має ніяких домовленостей з олігархом Ігорем Коломойським з яким його пов'язували ЗМІ.

 

Після обрання президентом, Зеленський не підтримував повернення контролю над "Приватбанком" олігархові і звільнив цього головного помічника. Проте Коломойський був доволі задоволений нинішнім керівництвом України, тому повернувся з добровільного заслання в Тель-Авіві і знову оселився в Києві, де підтримує зв'язки із членами президентської адміністрації", - зазначили в The Washington Post.

 

Брюс Маркс, адвокат з Філадельфії, який представляє Коломойського, відмовився від коментарів. Агентство Reuters не змогло з'ясувати, чи є адвокат у Боголюбова.

 

На початку 2019 року стало відомо, що Коломойський і його партнери по компанії Optima Management є найбільшими гравцями на місцевому ринку офісної нерухомості. За даними видання Miami Herald, на скупку тутешніх активів Optima витратила близько 250 млн доларів.

 

На початку 2020 року стало відомо, що Коломойський знаходиться під слідством федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів у сфері нерухомості. Серед покупок, які вивчає слідство: розкішний готель на 484 номери в Клівленді з видом на озеро і 21-поверхову офісну будівлю.

 

Як повідомляла УМ, 4 серпня ФБР у Клівленді прийшла з обшуками в офіси фірми, яка належить українському олігарху Ігорю Коломойському.