«Випадково затримались»: у Росіїї пояснили присутність вангерівців у Білорусі

12:59, 31.07.2020
«Випадково затримались»: у Росіїї пояснили присутність вангерівців у Білорусі

Під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера

МЗС Росії заявило, що Білорусь вигадала "одіозне" пояснення того, що робили на її території російські силовики з ПВК Вагнера. Росія, яка буцімто не має жодного відношення до бойовиків, пояснила, що Білорусь була транзитною країною, а бійці "випадково затрималися на довше", ніж потрібно.

 

Спроба представити подію як зовнішнє втручання в справи Республіки викликає, щонайменше, подив, сказано в повідомленні МЗС Росії.

 

Цікаво, що всі бойовики буцімто не мають відношення до російського війська – вони є найманцями приватної військової компанії "Вагнера". Втім російська влада встановила, що група бойовиків їхала через Білорусь транзитом у Туреччину.

 

У них буцімто були з собою всі документи, зокрема авіаквитки, а також домовленості з місцевою владою. Втім бойовики (просто зверніть увагу, наскільки абсурдно це звучить) одного з найбільш організованих приватних військових формувань не встигли на літак.

 

Тобто Росія намагається пояснити, що професійні військові найманці, які їхали, імовірно, на ротацію в гарячу точку, випадково затрималися в сусідній країні, бо не встигли на літак.


Вагнерівців не змогли вчасно потрапити на рейс Мінськ – Стамбул, а відтак залишилися чекати наступний літак. Куди вони мали відправлятися далі, наразі невідомо, але це могли бути Сирія або Південний Судан.

 

"Необхідно припинити нагнітання непотрібних, особливо в період президентських виборів, негативних емоцій. Розраховуємо на зважений об'єктивний підхід білоруської сторони до встановлення всіх обставин того, що сталося", - заявили в МЗС Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, Як повідомляла «УМ», під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, ще одного найманця виявили і затримали на півдні країни.

 

У Білорусі заявляють, що після допитів з’ясувалося, що 14 затриманих бойовиків воювали на Донбасі.

 

Україна ініціюватиме екстрадицію тих затриманих бойовиків, які мають українське походження.29 липня в Білорусі затримали понад три десятки іноземних громадян. Вони виявилися бойовиками "Вагнера".


Імена багатьох із затриманих вагнерівців є в українській базі "Миротворець". Тобто вони є учасниками війни на Донбасі з боку проросійських сил.

 

РНБО України пропонує домагатися екстрадиції бойовиків групи "Вагнер" в Україну. У СБУ вже підтвердили такі наміри.

 

Урядовці Білорусі і України домовилися посилити прикордонний контроль між обома державами у зв'язку з затриманням під Мінськом бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера.