Україна ініціює екстрадицію затриманих бойовиків ОРДЛО з Білорусі

13:08, 30.07.2020
Україна ініціює екстрадицію затриманих бойовиків ОРДЛО з Білорусі

Дані кількох бойовиків з групи Вагнера оприлюднили у білоруських ЗМІ.

Служба безпеки України ініціює екстрадицію 14 затриманих у Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера", які воювали на Донбасі.

 

Безпосередньо питаннями екстрадиції наразі опікується Офіс генпрокурора.

 

Як інформує «Україна молода», про це вітчизняним ЗМІ повідомили у пресцентрі СБУ в четвер.

 

В СБУ наголосили, що з відповідною ініціативою звернуться до Офісу генпрокурора. Саме прокуратура має подавати запит на екстрадицію, за міжнародними правилами.

 

Наразі уточнюється, скількох затриманих планують екстрадувати.

 

Водночас, у МЗС України вважають, що група бойовиків, затриманих у Білорусі, могла бути використана для дестабілізації ситуації в країні напередодні президентських виборів.

 

Зокрема, речниця МЗС Катерина Зеленко зазначила: "Ми уважно слідкуємо за ситуацією навколо затримання білоруськими правоохоронцями декількох десятків російських бойовиків. За повідомленнями ЗМІ, серед них є ті, хто воював проти України на Донбасі. Україна давно попереджала, що учасники російських окупаційних сил та незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях на Сході України, використовуються в інших точках світу і становлять загрозу. Виявлення цих бойовиків в Білорусі підтверджує цей факт і свідчить, що вони можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів".     

 

В МЗС наголосили, що Україна розвиває добросусідські відносини з сусідньою Білоруссю, всебічно підтримує  її суверенітет і незалежність.

 

Зазначається, що питання щодо можливої екстрадиції чи інших правових дій будуть вирішуватися відповідними  правоохоронними та спеціальними органами.

 

У свою чергу, заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Кривонос зазначив, що Україна може вимагати видачі її уродженців, яких затримали в Білорусі разом з іншими бойовиками російської військової компанії "Вагнер".

 

"Чи не розглянути б таку пропозицію, щоб їх нам видали по екстрадиції. Це питання обговорюється, яким чином. Це було б непогано. По-перше, це б посилило нормальні відносини України й Білорусі, дало б поштовх до покращення відносин. І відбило би бажання наших ворогів використовувати територію наших сусідів як плацдарм для дій проти нашої країни", - наголосив пан Кривонос.

 

Зауважимо, що прізвища багатьох із 33 затриманих у Білорусі бойовиків ПВК "Вагнер" є в українській базі "Миротворець" – як учасників війни на Донбасі. У Білорусі заявили, що 14 із затриманих під Мінськом бойовиків ПВК "Вагнер" воювали на Донбасі.

 

Тоі як у Білорусі відкрили справу проти затриманих напередодні під Мінськом бойовиків ПВК Вагнера, їх підозрюють у підготовці теракту.

 

За словами держсекретаря Ради безпеки Білорусі Андрія Равкова, до 200 бойовиків перебували на території Білорусі, 33 затримані, зараз йдуть пошуки інших.

 

                         Санаторій "Белорусочка" під Мінськом, де затримали найманців з групи Вагнера. 

 

Як повідомляла «УМ», під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, ще одного найманця виявили і затримали на півдні країни. Відомо, що бойовиків затримали в санаторії "Белорусочка".

 

У Білорусі заявляють, що після допитів з’ясувалося, що 14 затриманих бойовиків воювали на Донбасі.