Справа Гандзюк: Мангера та Левіна судитимуть за замовлення та організацію нападу

11:57, 28.07.2020
Справа Гандзюк: Мангера та Левіна судитимуть за замовлення та організацію нападу

Херсонську активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою.

До суду направлено обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

 

«Прокурорами Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт щодо голови та колишнього помічника депутата Херсонської обласної ради за фактом замовлення та організації нападу на Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року», - йдеться у повідомленні.

 

Досудове розслідування встановило, що голова Херсонської обласної ради та екстрадований в Україну з Болгарії громадянин організували вчинення за попередньою змовою групою осіб умисного тяжкого тілесного ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть Гандзюк (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України).

 

Уточнюється, що наразі вони обоє перебувають під вартою: строк запобіжного заходу голові облради продовжено до 11 вересня 2020 року, а Левіну – до 24 серпня 2020 року.


Як повідомляла УМ, херсонську активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

 

6 червня 2019 року, після того як 5 обвинувачених у виконанні злочину визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, суд виніс їм вироки.

 

27 квітня 2020 року Служба безпеки України повідомила, що завершила досудове розслідування у справі про вбивство Гандзюк і що кінцевий замовник – Мангер.

 

13 липня суд залишив під вартою Мангера. Пізніше суд продовжив Мангеру запобіжний захід до 11 вересня.

 

15 липня у Офісі генпрокурора поінформували, що суд обмежив строк ознайомлення з матеріалами справи для підозрюваних у організації нападу на активістку Катерину Гандзюк і їх захисників до 24 серпня.