Справа Гандзюк: затриманого Мангеру везуть із лікарні до Печерського суду

10:33, 16.06.2020
Справа Гандзюк: затриманого Мангеру везуть із лікарні до Печерського суду

Підозрюваного голову Херсонської облради Владислава Мангера затримали

Підозрюваного у замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера затримали й везуть до Печерського райсуду Києва.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Офіс генпрокурора

 

"На виконання ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва 16 червня 2020 року, співробітниками Служби безпеки України близько 7 ранку затримано підозрюваного у замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк голову Херсонської обласної ради. На даний час правоохоронці доставляють його у м. Київ до Печерського районного суду, де слідчий суддя розглядатиме клопотання прокурора Офісу генерального прокурора про обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою без можливості внесення застави", - зазначено в повідомленні.

 

У Офісі генпрокурора пояснили, що змінити запобіжний захід Мангеру вирішили після його погроз свідкам та членам їхніх сімей.

 

“Наразі діючий запобіжний захід у виді застави щодо голови Херсонської обласної ради не виконує завдань кримінального провадження та не дозволяє запобігти можливому скоєнню нових кримінальних правопорушень”, – зазначили в ОГП.

 

Як розповіли в Facebook-спільноті "Хто замовив Катю Гандзюк?", незалежний експерт, якого залучили прокурори, з'ясував, що Мангера можна транспортувати до Києва в присутності лікаря.


"Стан його здоров'я абсолютно дозволяє йому подорожувати до столиці", – йдеться в повідомленні.

 

Зі свого боку адвокат Мангера Дмитро Ільченко повідомив у Facebook, що планує звернутися до Європейського суду з прав людини.

 

"Суд у Києві дав дозвіл на примусову доставку Мангера в суд навіть із лікарні, незалежно від його стану здоров'я. Підставою стали свідчення лікаря швидкої допомоги з Одеси, який Мангера не бачив, але бачив його довідку і на підставі цієї довідки сказав, що він би його, напевно, в швидкій міг би перевезти, якби було потрібно", – заявив він.

 

 

Раніше стало відомо, що розслідування у справі вбивства Катерини Гандзюк продовжили до 29 липня у зв'язку із з'ясуванням нових, раніше невідомих обставин.

 

Підозрюваний у замовленні нападу на активістку Владислав Мангер опинився в лікарні. Але активісти вважають, що у такий спосіб він ховається від примусового приводу до суду.

 

Нагадаємо, чиновниця Херсонської міської ради, активістка Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Це відбулося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою в Херсоні.

 

У грудні 2018 року Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів нападу на Гандзюк. Згодом підозри оголосили трьом особам.

 

Голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголосили підозру 11 лютого 2019 року. Також підозру було оголошено Ігорю Павловському — помічникові депутата від БПП Миколи Паламарчука. У травні 2019 року суд відпустив його з СІЗО.

 

4 лютого 2019 року стало відомо, що правоохоронні органи України заочно повідомили про підозру Олексію Левіну — помічникові депутата Херсонської обласної ради Миколи Ставицького, близького до голови обласної ради Владиславу Мангера. Зазначалося, що Левін виїхав за кордон, його оголосили в міжнародний розшук. Він був затриманий на території Болгарії в січні 2020 року та згодом заарештований на 40 діб. 22 лютого суд болгарського міста Бургас дозволив екстрадувати Левіна в Україну. 16 березня він був екстрадований.