Ексміністр Злочевський хотів закрити справу за $6 млн до дня народження

13:47, 13.06.2020
Ексміністр Злочевський хотів закрити справу за $6 млн до дня народження

Микола Злочевський хотів святкувати день народження в Україні 14 червня.

Кримінальне провадження, в якому ексміністр екології часів Януковича Микола  Злочевський (власник нафтогазовидобувної компанії Burisma) є підозрюваним, хотіли закрити за хабар до його дня народження, яке він святкуватиме 14 червня.

 

Люди Злочевського пропонували за закриття провадження 6 мільйонів доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ, що їхній патрон міг повернутися в Україну до дня народження і відсвяткувати.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на брифінгу в суботу, 13 червня.

 

За його словами, в інтересах Злочевського його люди за 6 млн доларів намагалися підкупити Холодницького та керівника Головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського. За ці гроші Холодницький і Калужинський мали закрити кримінальне провадження про злочинну організацію Сергія Курченка, в якому Злочевський є підозрюваним .

 

 

«Справа, про яку йдеться, розслідувалась в ГПУ, потім, коли Генеральна прокуратура позбулася функції слідчого органу, справи почали передаватися в НАБУ. В одній із цих справ було оголошено підозру колишньому міністру пану Злочевському», — розповів Ситник.

 

Директор НАБУ додав, що наразі слідство у справі Злочевського зупинене у зв’язку з розшуком підозрюваного. У справі щодо дачі хабаря вже затримали трьох осіб: першого заступника начальника Податкової служби Києва Миколу Ільяшенка, директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічу та ще одного фігуранта.

 

Сам епізод, по якому пропонували хабар, стосується причетності Злочевського до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний олігарху Сергію Курченку «Реал Банк».

 

«Саме кримінальне провадження за фактом спроби підкупу службових осіб НАБУ і САП було зареєстроване 3 червня, тобто недавно. Чому був таки поспіх в осіб, які пропонували цю неправомірну вигоду? Тому що завтра у Злочевського день народження і був план досягти максимального результату, а саме закрити справу і допомогти Злочевському повернутися в Україну», — розповів Ситник.

 

НАБУ і САП використали для викриття затриманих підроблену постанову про закриття провадження, оскільки перед передачею грошей вони хотіли впевнитися, що провадження закрито.

 

Керівник НАБУ наголосив, що 6 млн доларів — це рекордна сума пропонованого хабаря в історії України. Ці кошти тепер поповнять бюджет України. При цьому, 5 млн передбачалося безпосередньо особі, яка мала прийняти процесуальне рішення про закриття справи і 1 мільйон передбачався за консультаційні послуги посередника.

 

Заважимо, що 12 червня стало відомо, що детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади 6 млн доларів хабаря керівнику САП Назару Холодницькому та керівництву НАБУ за закриття кримінальної справи проти нього.

 

Варто зазначити, що компанію Злочевського Burisma підозрювали в ухиленні від податків, відмиванні коштів та розкраданні державних ресурсів, але у 2018-му несподівано стало відомо, що всі справи проти компанії закриті.

 

Наразі НАБУ розслідує лише одну, яка має стосунок до компанії — про розкрадання державних ресурсів, де обвинуваченими є чиновники міністерства екології часів Януковича. Тоді ліцензії на розробку газових родовищ фірмам Злочевського, зокрема Burismа, погоджувало міністерство, яке він сам і очолював.

 

Як повідомляла "УМ", на початку 2018 року Злочевський на кілька днів повернувся в Україну, провів кілька зустрічей, але потім знову втік.