Кожному по мільйону: Кабмін анонсує нову пенсійну реформу

12:55, 25.05.2020
Кожному по мільйону: Кабмін анонсує нову пенсійну реформу

Українці зможуть отримувати по дві пенсії.

В Україні накопичувальний рівень пенсійної системи можуть ввести вже до 1 січня 2021 року. Щомісяця на особистий рахунок працевлаштованих зараховуватимуть 4% зарплати.

 

Як інформує Ум, про це в інтерв'ю "Інтерфаксу" заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Накопичувальний рівень – доповнення до чинної солідарної системи. Якщо зараз ті, хто працює, сплачують внески, що відразу ж розподіляються між пенсіонерами, то за новими правилами частину внеску й прибуткового податку переводитимуть на особистий рахунок. Накопиченими коштами можна буде скористатися, вийшовши на заслужений відпочинок.

 

"Для нас це неминучість – рухатися в пенсійну систему з накопичувальними фондами... Ми зараз готуємо законопроєкти. Не хочу здатися занадто оптимістом, але до 1 січня 2021 року це цілком реально ввести", – сказав він у інтерв'ю агентству.

    

Важливо також зазначити, що додатковий внесок не стягуватимуть, а, за підрахунками Кабміну, накопичити можна буде приблизно 1 млн грн в наявних цінах. "Обговорюється такий варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми, ні для людини, ще 2% беремо по ПДФО. Ці 4% дозволяють в сьогоднішніх цінах в разі виходу на пенсію отримати 1 млн грн", – заявив Шмигаль.

 

Також прем'єр зазначив, що існуватиме три варіанти забрати гроші. Зокрема, перший – під час досягнення пенсійного віку отримати всю суму, другий – розтягнення виплат на 5-10 років, третій – довічне утримання.

 

Нагадаємо, Кабінет міністрів України розробляє механізм впровадження обов'язкової страхової пенсійної системи, яка працюватиме поряд із чинною солідарною. В результаті українці зможуть отримувати по дві пенсії.

 

"Накопичувальні пенсії виплачуватимуть паралельно з солідарними (ті, що є зараз). "Коли ти виходиш на пенсію, то можна цей бонус відразу зняти, а можна його розтягнути в часі", – пояснив прем'єр.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада відхилила законопроєкт, яким пропонували дозволити до 2022 року жінкам виходити на пенсію у 55 років за наявності 30-річного стажу і за умови звільнення з роботи