Зеленський узаконив земельну реформу і вважає це історичним моментом

15:52, 28.04.2020
Зеленський узаконив земельну реформу і вважає це історичним моментом

Володимир Зеленський без маски узаконює земельну реформу у присутності Андрія Єрмака. (Фото Офісу президента)

Саме свій автограф під законом про відкритий ринок землі, а не нічне голосування Верховної Ради за земельну реформу вважає історичним моментом президент Володимир Зеленський.

 

Так, глава держави оцінив підписання власноруч і у присутності глави Офісу президента Андрія Єрмака у масці закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ, яке відбулося у вівторок, 28 квітня.

 

Тоді як Верховна Рада ухвалила цей закон ще місяць тому – вночі 31 березня 2020 року.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у вівторок.

 

«Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців», - радісно заявив президент.

 

На світлині «історичного моменту» видно, що Зеленський не лише зняв захисну маску, але й порушив соціальну дистанцію поруч із Єрмаком попри карантин.

 

Документ передбачає формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення.

 

На думку керівництва держави, закон дасть змогу забезпечити реалізацію конституційних прав громадян на вільне розпоряджання своєю власністю та створити прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України.

 

Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України.

 

З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі. Заборонено також продаж державних та комунальних земель. Відповідно до підписаного закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

 

Крім того, що закон забезпечить повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення для громадян України, він сприятиме значному розширенню інвестиційних можливостей в аграрному секторі.

 

Утім, в Україні вистачає й палких критиків земельної реформи: як у політичному, так і в експертному середовищі.

 

Як повідомляла «УМ», 31 березня Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. За це рішення проголосувало 259 народних депутатів.

 

Закон було б неможливо ухвалити без голосів нардепів з опозиційних фракцій «Європейська солідарність» і «Голос». Адже в монобільшості далеко не всі «слуги народу» підтримували земельну реформу.

 

Однією з найпалкіших опоненток реформи є Юлія Тимошенко, яка навіть обіцяє притягнути до кримінальної відповідальності причетних до ухвалення цього закону.