Великдень: МВС закликає не йти до церкви і буде штрафувати

14:06, 18.04.2020
Великдень: МВС закликає не йти до церкви і буде штрафувати

На Великдень біля храмів чергуватимуть понад 22 тисячі поліцейських та гвардійців. (Фото Нацполіції)

Міністерство внутрішніх справ разом із МОЗ підрахувало, що якщо у Великодніх богослужіннях візьме участь хоча б десята частина від тих, що й минулого року, тоді гарантовано відбудеться черговий спалах коронавірусу в Україні.

 

Як інформує «Україна молода», про такі підрахунки відомства повідомив директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко у суботу.

 

Зокрема, минулого року в релігійних обрядах на Великдень взяли участь близько 7,5 мільйонів громадян. Якщо цього року до церков прийде кожен десятий – тобто 750 тисяч, тоді чергового спалаху коронавірусу не уникнути.

 

«Щоб цього не сталося, ми проводимо переговори з Радами церков і просимо закликати пастви не приходити на службу, а лишатися вдома, - каже Шевченко. - Ми вкотре закликаємо громадян не приходити цього року на релігійні служби. У випадку, якщо таке відбудеться, правоохоронці проводитимуть роз’яснювальну роботу, щоб люди дотримувались особистих заходів безпеки та тримали необхідну дистанцію».

 

Утім, МВС планує не лише вмовляти, але й карати несвідомих громадян. За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, якщо не вдасться профілактично достукатися до свідомості громадян, правоохоронці готові вдаватися до більш жорстких заходів – адміністративних покарань.

 

За даними МВС,  з початку дій обмежувальних заходів у країні поліція склала 7 тисяч адміністративних протоколів, в тому числі на священнослужителів.

 

Речник МВС Андрій Шевченко також нагадав, що, за рішенням Київської комісії з техногенної та екологічної катастрофи, Києво-Печерська лавра закрита для відвідування. Там чергують поліцейські та гвардійці.

 

До речі, на Великдень біля храмів чергуватимуть понад 22 тисячі поліцейських та гвардійців.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський переконаний, що нині головне завдання влади і українців – вижити, а після закінчення пандемії коронавірусу будуть «вирулювати» з ситуації з пандемією і економічною кризою.

 

Інфекціоніст Ольга Голубовська прогнозує, що щонайменше 80% населення може бути інфіковано коронавірусом в Україні.

 

Ураїнські суди переважно відмовляються штрафувати українців за порушення карантину: справжній правовий прецедент, покликаний правильно трактувати норми законодавства під час спроб поліції притягнути українців до адміністративної відповідальності за появу у громадському місці без захисних масок і респіраторів, створив суддя Кельменецького райсуду Чернівецької області Телешман О.В.