Зеленський закликає українців вижити і не ходити до церкви на Великдень

08:07, 18.04.2020
Зеленський закликає українців вижити і не ходити до церкви на Великдень

Володимир Зеленський спілкувався із Савіком Шустером у порожній студії. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що нині головне завдання влади і українців – вижити, а після закінчення пандемії коронавірусу будуть «вирулювати» з ситуації з пандемією і економічною кризою.

 

Саме через це глава держави закликав адептів українських християнських церков східного обряду пропустити публічне святкування Великодня у 2020 році, щоб зменшити ризик поширення коронавірусної інфекції.

 

Як передає «Україна молода», про це Зеленський заявив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера"

 

За його словами, якщо буде велике скупчення людей, «хвиля може з’явитися саме після Великодня, ми можемо мати страшну статистику – від 2 до 10% захворілих від усього українського населення».

 

«У нас складна ситуація: якщо буде від 2 до 10% захворілих, це поставить лікарів перед страшним вибором – обирати серед пацієнтів, кому жити далі, а кому померти. Тому що в лікарнях просто не вистачить на всіх місць. 2% захворілих упродовж всього терміну (епідемії) – це ще більш-менш. 10% – це найскладніша ситуація. А зараз ми цю ситуацію дуже непогано контролюємо, дуже непогані цифри. Тому люди повинні знати: свята – святами, це важливо. Але в наступному році – підемо разом усі до церкви. А сьогодні – терпіння, і хоч раз відреагувати не серцем, а саме розумом, це дуже важливо», – сказав глава держави.

 

 

Президент також повідомив, що за умови якщо не буде великої хвилі захворювання на коронавірус, то уже у травні Україна почне пом’якшувати умови карантину.

 

"Буде карантин. З урядом 24 квітня ми вийдемо на комунікацію з суспільством. Люди зрозуміють, які заходи карантину будуть пом’якшені. Частково людей треба буде відпускати на роботу, частково ті галузі, які дуже для нас важливі, будуть відкриватися, частково може бути пом’якшення у травні щодо руху транспорту. Такі речі будуть, якщо не буде великої хвилі (захворювання – ред.)", - наголосив Зеленський.

 

І наголосив, що перш за все влада обрала найвразливішу групу людей – пенсіонерів, яким треба вижити: «Наша задача не комфорт зараз, скажу відверто, а вижити. Хліб, масло, молоко, крупи є – виживемо. Пройдемо коронавірус, місяць, півтора пройде – вирулимо. Я в цьому впевнений».

 

За словами президента, наразі влада розробила програму підтримки пенсіонерів, які досягли 80-річного віку – їм додали до пенсії 500 гривень і ці кошти їм додали назавжди – не тільки на час коронавірусу. 

 

Крім того, усім пенсіонерам, які отримують 5 тисяч гривень і менше, додадуть по 1 тисячі гривень. А з 1 травня буде індексація пенсій для всіх пенсіонерів, включно з тими, яким додали 500 чи тисячу гривень.

 

Також, за словами Зеленського, уряд розробляє програму підтримки малого та середнього бізнесу – спрощення податкового  тиску, кредитні канікули і програму кредитів під 5-7-9%.

 

А для безробітних і людей, які повернулися додому з заробітків в інших країнах, будуть створювати нові робочі місця, зокрема, на будівництві доріг, а також запропонують іпотечні програми.  

 

Як повідомляла "УМ", раніше Зеленський закликав українців не влаштовувати пікніки і не смажити шашлики під час весняного карантину. 

 

Інфекціоніст Ольга Голубовська прогнозує, що щонайменше 80% населення може бути інфіковано коронавірусом в Україні.