Макрон переконуватиме Путіна припинити вогонь

14:26, 15.04.2020
Макрон переконуватиме Путіна припинити вогонь

Радбез ООН складається з 15 членів

Троє з п'яти постійних членів Ради Безпеки ООН згодні підтримати заклик ООН до глобального припинення вогню, щоб світ міг зосередитися на пандемії коронавірусу. Залишилося отримати згоду Росії.

 

Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон.

 

"Я думаю, що президент Путін напевно погодиться, і в той день, коли він скаже, що ми це зробимо, ми зможемо провести цю відеоконференцію і передати цей заклик урочисто, переконливо і ефективно", - заявив французький лідер.

 

За словами Макрона, президент Китаю Сі Цзіньпін, президент США Дональд Трамп і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підтвердили, що вони підтримають це прохання, повідомляє Reuters..

 

Президент Франції також додав, що говорив про припинення вогню з президентом Росії ще на початку цієї ініціативи, яка прозвучала в кінці березня. Після цього він з Путіним не розмовляв, але заявив, що зробить це "в найближчі кілька годин" (15 квітня – ред.).

 

Нагадаємо, 23 березня генсек ООН Антоніо Гутерріш закликав до світового перемир'я, попередивши, що в охоплених війною країнах системи охорони здоров'я занепали, а невелика кількість медичних працівників, які залишилися, часто ставали мішенню в бойових діях.


9 квітня Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй провела перше засідання, присвячене пандемії коронавірусу.


Радбез ООН складається з 15 членів, у п'яти з них є право вето – США, Китаю, Франції, Росії та Великобританії.


Члени Ради безпеки на своєму онлайн-засіданні не змогли домовитися, чи варто органу, до сфери компетенції якого входять міжнародний мир та безпека, вживати якісь заходи у зв’язку з пандемією.

 

Як повідомляла УМ, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна намагається заручитися згодою інших країн "нормандського формату" для проведення саміту.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю британській газеті The Guardian, що у президента Росії Володимира Путіна є рік, щоб завершити війну на Донбасі.