Зеленський згадав дітей без морозива і День бабака

19:51, 07.04.2020
Зеленський згадав дітей без морозива і День бабака

Володимир Зеленський бачить одних і тих самих людей навколо, немов герой фільму "День бабака". (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський закликає українців не перетворюватися на  ображених дітей, яким заборонили їсти морозиво і вважає, що запроваджені урядом санкції за порушення правил карантину (від 17 тисяч гривень) є набагато нижчими, ніж в країнах ЄС.

 

Як передає «Україна молода», про це Зеленський заявив у відеозверненні до українців у вівторок ввечері.

 

«Дорогі громадяни! Сьогодні наша держава діє настільки жорстко, наскільки цього вимагає розвиток ситуації. Наші дії є абсолютно симетричними з більшістю країн Європи та світу. А санкції за порушення правил карантину, наприклад, в Італії складають до трьох тисяч євро, у Франції майже чотири, в Сінгапурі до десяти тисяч доларів, а в Іспанії до тридцяти тисяч євро», - зазначив глава держави.

 

За його словами, наразі статистика свідчить про те, що вжиті обмежувальні заходи є правильними, вони не були передчасними та надто суровими. Президент нагадав, що з 6 квітня урядом введено нові обмеження задля подолання коронавірусу, зокрема, вимога обов'язкового носіння масок у громадських місцях, мати при собі документи, які посвідчують особу, а також пересування вулицею не більше двох осіб тощо.

 

«Ми всі стоїмо на сторожі демократичних цінностей і свобод, але є часи, коли пріоритетом стає здоров’я та життя цілої нації. Сьогодні саме такий час. Давайте не перетворюватись на ображених дітей, яким під час застуди батьки заборонили їсти морозиво. Всі обмеження – є лише тимчасовими незручностями, вони - важливі і потрібні для вашої ж безпеки», - повчально зауважив Зеленський.

 

І додав, що перебуває в такій самій карантинній ситуації, як інші громадяни України: «Я знаю, як ви втомились і як вам непросто постійно сидіти вдома. Так, ми всі неначе стали героями фільму «День бабака... День сурка». Одні й ті самі люди навколо. Один і той самий розпорядок дня. Щодня: однакові розмови, однакові новини і телепередачі. З ранку і до ночі. Я розумію вас, бо і сам у такій ситуації. Сьогодні будівля на Банковій, фактично стала нашою домівкою, бо ми працюємо майже цілодобово. І єдина зміна картинки для мене - це порожні вулиці рано в ранці і порожні вулиці пізно вночі. Однакові. Сім днів на тиждень».

 

Зеленський каже, що прекрасно розуміє як складно українцям постійно бути у чотирьох стінах з одними і тими самими людьми.

 

«Це важко. У вас трапляються сварки та побутові конфлікти. Але згадайте, що поруч з вами – це ваші рідні», - сказав президент. І вкотре закликав українців заради безпеки рідних  і близьких залишатися вдома, поки коронавірусна загроза не відступить.

 

Як повідомляла «УМ», з 6 квітня в Україні посилено обмежувальні заходи: не можна  перебувати в громадських місцях без засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, в тому числі виготовлених самостійно.

 

Партія «Європейська солідарність» заявила, що влада має не боротися з людьми, а захищати їх під час карантину. Тому встановлений розмір штрафів за порушення карантину в розмірі 17 тисяч гривень є неадекватним. «Боротися потрібно з вірусом, а не з людьми», - наголошують у «ЄС».