Саудівська Аравія і Росія не йдуть на поступки щодо нафти

16:37, 05.04.2020
Саудівська Аравія і Росія не йдуть на поступки щодо нафти

Саудівська Аравія не збирається поступатися Росії у питанні видобутку нафти.

Ер-Ріяд і Москва не готові поступатися один одному в своїй суперечці щодо відповідальності за падіння цін на нафту. Відтак, конференція представників країн – експортерів нафти, запланована на 6 квітня, переноситься на невизначений термін.

 

Зустріч альянсу найбільших світових нафтовиробників ОПЕК +, яке планується у форматі відеоконференції через пандемію, відбудеться, можливо, 8 або 9 квітня, передають світові ЗМІ у неділю.

 

На проведенні конференції наполягав президент США Дональд Трамп, який заявив днями про необхідність терміново стабілізувати світовий ринок нафти.

 

На засіданні планують вирішити питання стабілізації цін на нафту. Насамперед, скорочення видобутку з боку Саудівської Аравії та Росії. Ер-Ріяд і Москва перед переговорами заявили, що й інші держави-нафтовиробники повинні приєднатися до скорочення видобутку  нафти.

 

Віртуальне засідання ОПЕК+ перенесли після того, як Саудівська Аравія здійснила дипломатичний демарш проти президента РФ Володимира Путіна.

 

У своїй заяві в суботу міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бен Фархан заявив, що коментарі Путіна зі звинуваченнями Ер-Ріяда у розриві пакту між двома країнами в березні були "повністю позбавлені правди".

 

Зауважимо, що 30 березня ціни на нафту досягли 18-річного мінімуму. Попит на нафту впав через жорсткі заходи з боротьби з розповсюдженням коронавірусу. Були різко обмежені пересування всіх видів транспорту, припинили роботу багато підприємств.

 

На майбутніх переговорах мають розглянути питання, пов'язані з тим, що ОПЕК і Росія не змогли домовитися про продовження угоди про обмеження видобутку нафти, термін якої закінчився 31 березня.

 

Як повідомляла «УМ», розрахункова ціна на російську нафту Urals стала негативною - витрати на доставку до портів, податки та інші витрати перевищили вартість продажу в портах Європи.