«Схеми» відреагували на заяву Офісу Зеленського про позов до суду

10:00, 15.02.2020
«Схеми» відреагували на заяву Офісу Зеленського про позов до суду

Редакція "Схем" відреагувала на позов Офісу президента до суду через сюжет журналістів про поїздку Володимира Зеленського в Оман.

 

"Ми чекаємо на цей документ. Можливо, з позову ми зрозуміємо, що конкретно з озвученого в сюжеті, на думку ОП, є неправдою?

 

Якщо ж у ОП хочуть спростувати зустріч Патрушева та Зеленського – то по-перше, у матеріалі немає тверджень про те, що така зустріч відбулась. По-друге, позиція Офісу президента була повною мірою представлена у сюжеті.

 

Більше того, від початку у всій історії з Оманом саме Офіс президента не договорював, приховував та навіть, свідомо чи ні, дезінформував суспільство...Ми навели невідомі раніше факти, які точно потребують публічних пояснень".

 

Журналісти також відзначили, що Офіс президента на чолі з Андрієм Єрмаком вдається до дискредитації редакції та погрожує судом – "замість того, щоб відповісти на запитання, які досі залишаються без відповіді".

 

Крім того, редакція назвала "втручанням у редакційні справи" застереження з боку Офісу президента вбік суспільного мовника "UA: Перший".

 

У свою чергу телеканал "UA:Перший" у своєму повідомленні  нагадав Офісу президента про незаконність цензури відносно Суспільного мовника.

 

Йдеться про програму "Схеми: корупція в деталях" в ефірі UA:Перший. В передачі журналісти повідомили, що президент Володимир Зеленський повернувся з Оману в Київ чартерним літаком Bombardier Global Express 6000, яким в той же день в Оман прилетів секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

 

В Офісі президента заявили, що в сюжеті "Схем" брехня, і вони подають до суду на журналістів. А телеканал попросили звернути увагу, що в його ефірі розповсюджується неправдива інформація.

 

"Суспільний мовник дякує за рекомендацію і, користуючись нагодою, нагадує Офісу президента, що згідно зі статтею 3 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" забороняється втручання державних органів та органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність НСТУ з метою встановлення цензури, попереднього контролю та незаконного впливу на зміст інформації, що поширюється Суспільним телебаченням і радіомовленням України".

 

Крім того, "Суспільне" каже, що ніколи не мало підстав сумніватися в професійності колег-журналістів, які роблять програму "Схеми: корупція в деталях".

 

Також мовник заявив, що підтримує намір ОП позиватися до суду з метою спростування інформації, адже саме такий спосіб вирішення конфліктів є найбільш прийнятним у демократичному суспільстві.

 

До того ж "Суспільне" нагадало Офісу президента про існування Комісії з журналістської етики та Незалежної медійної ради і порекомендувало ОП, крім суду, звернутися до цих громадський організацій, щоб вони перевірили програму "Схеми: корупція в деталях" на дотримання професійної етики й стандартів.

 

Як повідомляла УМ,  13 лютого програма  "Схеми" з'ясували, що Зеленський повернувся з Оману в Київ чартерним літаком Bombardier Global Express 6000 в той же день, коли тим же бортом в Оман прилетів секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

 

14 лютого речниця президента Володимира Зеленського Юлія Мендель заявила, що президент не зустрічався в Омані з секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим.

 

Новопризначений керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що сюжет "Схем" "неправда від початку до кінця"

 

Офіс президента подає до суду через сюжет програми "Схеми". Тему сюжету в ОПУ описали як "зустріч глави держави з високопосадовцем РФ в Омані".