В ОРДЛО вже нема чого інтегрувати до України – ексзаручник Асєєв

15:47, 08.02.2020
В ОРДЛО вже нема чого інтегрувати до України – ексзаручник Асєєв

Журналіст із Донецька Станіслав Асєєв, який був звільнений із полону “ДНР” у грудні, заявив, що на території ОРДЛО “вже нема чого реінтегрувати” до України.

 

Про це він сказав в ефірі “Громадського радіо”.

 

На запитання ведучого Ігоря Котелянця, чи він вірить у реінтеграцію Донбасу, Асєєв сказав: “Ні, не вірю. З моєї точки зору, там вже немає чого інтегрувати”.

 

“Проте, наскільки я можу розуміти, офіс президента налаштований інакше. Тому тут треба дивитися на те, що буде відбуватися і на яких умовах. На мою думку, ця територія вже втрачена“, – додав колишній заручник.

 

Асєєв розповів, що з 27 грудня дві зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським – коротко одразу після звільнення та згодом більш предметно, протягом 20 хвилин. “Але, на жаль, жодне з тих питань, яке було підняте тоді [Асєєвим у розмовах] з президентом, поки не просунулося ні на сантиметр”, – сказав журналіст.

 

Він нагадав, що передав Зеленському списки досі не відомих українських заручників, які залишаються в полоні бойовиків “ДНР” (Євген Ставцев, брати Хараберюші, Валерій Матюшенко, Олександр Пастернак та ін.). “Це стосується і людей, чий стан на той момент був критичний і залишається таким і нині”, – додав Асєєв.

 

За словами колишнього заручника, він зараз не займається журналістикою чи публіцистикою, але планує й надалі виступати у ЗМІ, на інших майданчиках, зокрема на Мюнхенській конференції, висвітлюючи тему незаконної ізоляції людей в ОРДЛО, а також написати книгу про ізоляцію.

 

“Якщо книга вийде на західному ринку, то західний читач зможе зрозуміти, що ж насправді відбувається в Донецьку. Адже якщо хтось думає, що «Донецька народна республіка» — це працюючий драмтеатр, виставки, філармонії, то це далеко не так. Є цілий підземний світ, про який мало хто знає”, – сказав Стас Асєєв.

 

Нагадаємо, автор колонок для проєкту Радіо Свобода "Донбас. Реалії" Станіслав Асєєв (Васін) був захоплений у полон між 10 травня і 2 червня 2017 року і обвинувачений бойовиками в шпигунстві.

 

22 жовтня так званий "суд" ДНР визнав Асєєва визнаним винним за статтями "Організація екстремістського співтовариства", "Шпигунство і підбурювання до шпигунства", "Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності", "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності". Асєєв відбуватиме в колонії суворого режиму.
 
Станіслав Асєєв з червня 2017 року перебуває у полоні бойовиків "ДНР", рідні та колеги втратили з ним зв'язок. Керівництво самоназваної "республіки" спочатку спростовувало затримання Асєєва, а потім визнали, що його затримали та підозрювали в "шпіонажі".
 
Станіслав Асєєв мешкав у Донецьку з початку окупації, писав для українських ЗМІ під псевдонімом Станіслав "Васін" Так він співпрацював з українськими виданнями "Український тиждень", "Дзеркало тижня", "Радіо свобода".
 
17 серпня 2018-го на російському телеканалі "Россия 24" вийшов сюжет із назвою "Український журналіст-шпигун", в якому український блогер Станіслав Асєєв "зізнається" у співпраці з українською розвідкою.
 
У 2017-му правозахисники Human Rights Watch закликала бойовиків звільнити Асєєва, але до списків на обмін, який відбувся 27 грудня 2017 року, він не потрапив.
 

29 грудня 2019 року його було визволено в межах обміну утримуваними особами. Тоді на підконтрольну уряду територію з ОРДЛО повернули 76 осіб.