«Слуга народу» Брагар: патріотичне кіно не варте фінансування

10:44, 04.02.2020
«Слуга народу» Брагар: патріотичне кіно не варте фінансування

"Слуга народу" Євген Брагар заявив, що патріотичне кіно не варто фінансувати через те, що воно не окупається. Він навів у приклад фільми, які "нормально фінансувались та повернули витрати". І це, наприклад, "95 квартал".

 

Народний депутат від "Слуги народу" Євген Брагар розповів про те, що українське кіно не варто фінансувати з бюджету в ефірі телеканалу "Рада".

 

"Державна підтримка і так надається за участю Держкіно. Питання про її ефективність дуже сумнівна. Над цим треба дуже інтенсивно працювати. Я дуже сумніваюся в необхідності такого великого фінансування", – заявив Брагар.

 

Він привів приклади успішного, на його погляд, державного фінансування. Так, згідно з його даними, у 2018 році окупили витрати на зйомки завдяки касовим зборам "Свінгери", "Дзідзьо. Перший раз"  (не отримували державного фінансування", "Скажені весілля" (10% фінансування), а також "Я, ти, він, вона" (від "Кварталу 95", який «отримав нормальне фінансування"), і мультиплікаційний фільм "Зачарована принцеса".

 

"Але успіх цього мультика став можливим не завдяки зборам в Україні, а в першу чергу за рахунок зборів в Китаї",  – сказав нардеп.

 

Патріотичне кіно взагалі, на думку Баграра, не варте фінансування. Прибутку не буде.

 

Коли ж ведуча запитала його щодо того, чи варто було фінансувати фільми  "Донбас" та "Кіборги", він заявив, що кіноіндустрія – це бізнес.

 

"Ці фільми, незважаючи на те, що отримали досить потужне державне фінансування, вони не вийшли в плюс. А кіноіндустрія – як і будь-який бізнес – там головна стратегія в тому, щоб зробити комерційно привабливий продукт", – сказав "Слуга народу".

 

І додав, що такі фільми не варто фінансувати, а якщо й знімати, то не більше, ніж 1-2 фільми на рік.

 

"Я давав би гроші тільки тим жанрам, які в перспективі можуть окупитися. Патріотичний жанр… Більшість українців не ходить на це в кінотеатр, тому, якщо і знімати такі фільми, то робити не 5 стрічок на рік, а одну-дві стрічки в рік. А більше сконцентруватися на тих жанрах, яким дійсно потрібне державне фінансування", – резюмував він.

 

 

Як повідомляла УМ, 31 січня народний депутат від фракції "Слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Євген Брагар написав заяву в поліцію на волонтерку Анастасію Конфедерат, яка разом зі своєю подругою перервала поїздку в автобусі "Луцьк-Київ" через відмову вимкнути там серіал російською мовою.

 

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги народу" Євген Брагар запропонував жінці пенсійного віку продати її собаку, щоб заплатити за газ, якщо пес елітної породи.

 

Раніше Євгеній Брагар заявив, що звернеться в Нацполіцію через дії волонтерок Ярини Чорногуз та Анастасії Конфедерат, які повертаючись з похорону бійця ООС вимагали від водія автобуса "Луцьк – Київ" вимкнути російський серіал.