Іран оприлюднив звіт розслідування катастрофи літака МАУ – Bellingcat

09:56, 21.01.2020
Іран оприлюднив звіт розслідування катастрофи літака МАУ – Bellingcat

Український літак Boeing 737-800 був збитий 8 січня з північного боку двома ракетами класу "земля-повітря" близького радіусу дії Тор-М1 через три хвилини після зльоту.

 

Про це передає Bellingcat із посиланням на звіт розслідування Організації цивільної авіації Ірану.

 

"Літак вилетів із Тегерана о 6:12 ранку за місцевим часом і втратив зв'язок із авіадиспетчером на висоті 2469 метрів. Літак зник із допоміжного радара о 6:15 та з головних систем спостереження о 6:18 ранку. Вилучений реєстратор польоту і бортовий самописець є "одними з найбільш передових пристроїв у світі",- сказано в повідомленні.

 

.В Ірану немає засобів для декодування цих пристроїв.

 

Французькі та американські агентства з розслідування авіаційних подій відмовилися відправити в Іран необхідне обладнання для розшифровки чорних скриньок".

 

Нагадаємо, 20 січня президент Володимир Зеленський провів зустріч із спецпредставником президента Ірану Мохаммадом Есламі. 

 

Очікується прибуття представників Ірану, які ознайомляться з технічними можливостями України для розшифровки "чорних скриньок".

 

Сторони погодилися, що всі залишки літака, які збереглися після катастрофи, мають бути повернені в Україну.

 

Як повідомляла УМ,  СБУ розслідує катастрофу літака МАУ в Ірані за трьома статтями 

 

Влада Ірану визнала, що український літак був збитий ракетою. Відповідальність за збитий літак МАУ взяв «Корпус вартових ісламської революції» Протести поширилися по всьому Ірану, включаючи такі великі міста, як Шираз, Ісфахан, Хамедан і Орумія.

 

Протягом декількох днів іранські офіційні особи рішуче заперечували свою провину.

 

Потім в Ірані заявили про арешт деяких осіб через збиття українського літака над Тегераном.

 
Раніше повідомлялося, що Україна отримала доступ до чорних скриньок літака МАУ, який розбився під Тегераном, та записів диспетчерів з центру управління польотами аеропорту іранської столиці.
 

Нагадаємо, раніше представник влади Ірану заявив, що розслідування авіакатастрофи літака МАУ може зайняти від одного до двох років. Також повідомлялося, що Тегеран має намір самостійно отримати дані самописців, що може зайняти до двох місяців.

 

Україна просить Іран передати їй «чорні скриньки» літака МАУ.

 

Іран відмовився від планів відправити «чорні скриньки» Україні

 

Нагадаємо, 19 січня в аеропорту “Бориспіль” приземлився літак з тілами українців, які загинули внаслідок авіакатастрофи літака МАУ в Ірані.

 

В аеропорту "Бориспіль" 19 січня відбулася церемонія вшанування пам’яті загиблих унаслідок катастрофи літака компанії "Міжнародні авіалінії України" в Тегерані.