Денісова повідомила, що засудженого у «бунтівній» колонії Харкова катували

22:57, 11.01.2020
Денісова повідомила, що засудженого у «бунтівній» колонії Харкова катували

Моніторингова група уповноваженого Верховної Ради з прав людини виявила в засуджених в Олексіївській колонії №25 тілесні ушкодження, інформація щодо всіх фактів буде передана правоохоронцям.
 

 

Про це омбудсмен Людмила Денісова повідомила у Facebook.

 

“За моїм дорученням Моніторингова група Секретаріату уповноваженого ВР з прав людини завершила перевірку Олексіївської колонії №25, де з 8 січня введено особливий режим через конфлікт між персоналом установи та групою засуджених. За результатами перевірки у засуджених були зафіксовані тілесні ушкодження, наразі вони перебувають в пригніченому психологічному стані”, - зазначила Денісова.

 

Вона підкреслила, що в одного з засуджених, через катування якого і стався конфлікт, ушкодження були зафіксовані медичною документацією лише після втручання Офісу омбудсмена.

 

“За всіма зафіксованими фактами я передаю інформацію до правоохоронних органів для подальшого розслідування”, - зауважила уповноважена.


Вона також доручила своєму представнику у східних областях систематично відвідувати засуджених, аби унеможливити подальший моральний і фізичний тиск на них.

 

Омбудсмен додала, що ця справа перебуває на її особистому контролі.

 

Як повідомляла УМ, під час придушення спроби бунту в Олексіївській колонії №25 (Харків) постраждали 22 людини.

 

8 січня адміністрація Державної кримінально-виконавчої служби повідомила, що засуджені готували протиправні дії "за допомогою криміналітету з волі, а також окремих, пов’язаних з криміналітетом, так званих громадських та правозахисних організацій".

 

У колонії провели обшук, і через чинення фізичного опору персоналу та невиконання законних його вимог, перешкоджання проведенню обшуку та прояви буйства до окремих засуджених застосували фізичну силу та кайданки. Під час обшуку у засуджених вилучили ряд заборонених предметів, у т.ч. три мобільні телефони.

 

У колонії з 8 січня введено режим особливих умов.