КБ «Південне» збирається підкорювати Місяць

14:41, 08.01.2020
КБ «Південне» збирається підкорювати Місяць

В середині листопада КБ «Південне» в особі заступника генерального директора конструкторського бюро звернулося до Державного космічного агентства України з проханням надати кредит. Михайло Бондар попросив у ДКАУ 75 млн гривень в якості короткострокового кредиту.

 

Саме в цей час проходив Dubai Airshow 2019, на якому була присутня і делегація КБП. Очолював її Олександр Дегтярьов, генеральний директор конструкторського бюро. На заході був присутній прем'єр міністр ОАЕ Мохаммеду ібн Рашид Аль Мактуму і інші представники уряду країни. Саме їм Дегтярьов демонстрував нову розробку бюро - місячний посадковий модуль.

 

У мережу потрапив лист, який заступник гендиректора відправив в ДКАУ. У ньому Бондар просить у агентства позику в сумі, еквівалентній $ 3,2 млн. Позика підноситься як короткостроковий кредит, правда, час повернення не уточнюється. Гроші пропонується взяти з залишків доходу від проекту «Циклон 4».

 

Бондар пише, що бюро розглядало альтернативні варіанти - можливість кредитування в банках. Уточнює, що для цього знадобиться збирати значний пакет документів, а це займе час. Він пише, що кошти для врегулювання фінансової ситуації потрібні терміново, тому позика у приватного або державного банку є для бюро неможливим. Як випливає з листа, КБ не вистачає грошей на те, щоб розрахуватися з працівниками.

 

Фінансові труднощі у підприємства виникли після того, як один з клієнтів затримав виплату за контрактом. У разі, якщо замовник внесе оплату, КБ «Південне» зобов'язується повернути кредит ДКАУ в найкоротші терміни.

 

Якщо говорити про замовника, який затримав оплату, то мова, ймовірно, йде про Maritime Launch Services. Зараз компанія займається будівництвом космодрому в Канаді, на якому і повинні були пройти випробування ракети українського підприємства. При цьому КБ поки не надало замовнику обіцяну розробку, робочий прототип якої чекали до кінця осені.

 

Не тільки Maritime Launch Services чекає від конструкторського бюро виконання зобов'язань. Саудівська Аравія до кінця цього року має отримати готовий до польових випробувань ОТРК «Грім-2». Втім, якщо врахувати, що почався останній місяць 2019 року, малоймовірно, що Саудівська Аравія вчасно отримає замовлення.

 

Незважаючи на зрив термінів, керівництво КБ «Південне», ймовірно, більше турбує презентація в ОАЕ місячної бази. Проект існує тільки в тривимірних моделях і невеликих макетах, тому навряд чи може принести якусь практичну користь.

 

Очевидно лише те, що КБ гостро не вистачає грошей на оплату роботи співробітників, тому бюро піде на новий кредит, щоб протриматися на плаву.