Рада підтримала пропозиції Зеленського до Виборчого кодексу

14:12, 19.12.2019
Рада підтримала пропозиції Зеленського до Виборчого кодексу

Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс у цілому з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського.

 

Законопроект №0978 підтримали 330 народних депутатів.

 

Виборчий кодекс було ухвалено у першому читанні Верховною Радою 8 скликання 7 листопада 2017 року, у цілому – 11 липня 2019 року.

 

Президент Володимир Зеленський повернув його парламенту на повторний розгляд зі своїми пропозиціями 13 вересня 2019 року.

 

Загалом було 17 пропозицій Зеленського.

 

Основним завданням законопроекту №0978 є створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції України та рекомендацій міжнародних організацій.

 

На думку авторів законопроекту, прийняття цього Кодексу забезпечить цілісне уніфіковане законодавче регулювання підготовки і проведення виборів в Україні, що сприятиме більш повній реалізації виборчих прав громадян, стабільності виборчого законодавства, дотриманню основних засад демократичних виборів, подальшому утвердженню демократичного режиму в Україні.

 

"Кодексом не передбачено належних гарантій участі осіб з інвалідністю у виборчому процесі нарівні з іншими, як того вимагає Конвенція про права осіб з інвалідністю, ратифікована Законом України "Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї", зокрема шляхом забезпечення того, щоб процедури, приміщення та матеріали для голосування були підхожими, доступними та легкими для розуміння й використання", - йдеться у порівняльній таблиці з поправками Зеленського.

 

Також, відповідно до поправок Президента, скасування реєстрації особи як кандидата повинно мати наслідком втрати ним статусу суб'єкта виборчого процесу саме як кандидата, а не позбавляти його статусу виборця.

 

"Положення кодексу обмежують право громадських організацій оскаржувати до суду рішення ЦВК щодо офіційних спостерігачів на виборах Президента України та нардепів", - зазначив представник Президента України Володимира Зеленського у ВР Руслан Стефанчук, обговорюючи пропозиції Зеленського.

 

За його словами, положення кодексу не узгоджується з законом "Про політичні партії" в частині відшкодування витрат з фінансуванням передвиборчих агітації та інших законів.

 

"Окрім того у кодексі не повною мірю враховані рекомендації міжнародних експертів, а його положення потребують техніко-юридичного доопрацювання", - зазначив Стефанчук.

 

Нагадаємо, 11 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні Виборчий кодекс з відкритими списками. На підтримку кодексу проголосували 230 народних депутатів.

 

27 серпня голова Верховної Ради 8-го скликання Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс з відкритими списками, наступний крок - передача ухваленого законопроекту на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

 

Пізніше, 14 вересня, Президент України Володимир Зеленський наклав вето на проголосований Верховною Радою законопроект щодо змін до Виборчого кодексу і повернув його з пропозиціями.

 

У свою чергу спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що новий проект Виборчого кодексу буде розроблений в парламенті найближчим часом і з високою якістю.

 

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування сьогодні на своєму засіданні розглянув Пропозиції Президента до Виборчого кодексу України (№0978), врахував усі пропозиції Президента до Виборчого кодексу і рекомендує прийняти його у новій редакції в цілому.