Зеленський ветував новий Виборчий кодекс

14:26, 14.09.2019
Зеленський ветував новий Виборчий кодекс

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на законопроект щодо змін до Виборчого кодексу, який прийняли народні депутати попереднього скликання Верховної Ради України.

 

Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

 

У пропозиціях, викладених на 10 сторінках, президент вказав, що кодекс, який надійшов йому на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

 

Також, на думку президента, положення кодексу потребують техніко-юридичного доопрацювання з метою уникнення численних внутрішніх суперечностей та неузгодження з іншими законодавчими актами.

 

Президент запропонував Верховній Раді повторно розглянути Виборчий кодекс та доопрацювати з урахуванням наведених ним зауважень.

 

 11 липня Верховна Рада 8-го скликання ухвалила новий Виборчий кодекс. Він передбачає введення пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміна виборчої системи на місцевих виборах.

 

27 серпня голова Ради 8-го скликання Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс.