Україна побудує стіну на Донбасі у разі провалу саміту 9 грудня - Єрмак

16:02, 05.12.2019
Україна побудує стіну на Донбасі у разі провалу саміту 9 грудня - Єрмак

Українська влада в разі провалу нормандської зустрічі і мінського процесу готова будувати стіну на Донбасі.

 

Про це в лондонському Chatham House заявив помічник президента Андрій Єрмак, передає Reuters.

 

За його словами, якщо Росія не погодиться на домовленості про припинення вогню та обмін полоненими, "в цьому випадку ми будемо будувати стіну, і життя буде продовжуватися".

 

"Проте, ми також маємо план "Б". Якщо ми не побачимо готовності Росії щодо виконання Мінських домовленостей та чіткого часового терміну їх виконання, тоді ми будемо, висловлюючись фігурально, "будувати стіну". Користатися досвідом інших країн, перш за все Ізраїлю", - пояснив помічник Президента.

 

"Ми чуємо від наших західних партнерів здивування щодо тої критики, яку висловлює опозиція відносно формули Штанмайєра, яку її лідери узгоджували з ними упродовж останніх трьох років", - сказав Єрмак.

 

З його слів, команда Президента їде до Парижа з сильною позицією і сподівається на успішність переговорів.

 

Як повідомляла УМ, раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що у Москві очікують від нормандської зустрічі імпульсу для врегулювання ситуації на Донбасі. При цьому він в черговий раз зазначив, що основним елементом врегулювання залишається прямий діалог між Києвом і окупованими районами.

 

Крім того, повідомлялося, що український президент Володимир Зеленський на нормандській зустрічі в Парижі висуне умови прямих переговорів з окремими районами Донецької і Луганської областей. Зокрема, він запропонує замінити представників "ЛДНР" в контактній групі.

 

Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" запланована на 9 грудня 2019 року у Парижі.

 

Остання зустріч на найвищому рівні у "нормандському форматі"  відбулася у жовтні 2016 року.

 

Раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.