Фігуранта у справі MH17 Цемаха оголошено в розшук

16:19, 03.12.2019
Фігуранта у справі MH17 Цемаха оголошено в розшук

Фігуранта справи про збиття малазійського Boeing рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року Володимира Цемаха оголошено в національний розшук за запитом Служби безпеки України.

 

Про це  повідомляє УМ з посиланням на розшукові обліки Міністерства внутрішніх справ.

 

Так, зазначається, що Володимир Цемах зник з поля зору правоохоронних органів 23 вересня 2019 року. Його звинувачують за ч.3 ст. 258 (терористичний акт, що призвів до загибелі людини – ред.), ч.1 ст. 3-258 (створення терористичної групи чи терористичної організації – ред.) ККУ.

 

Нагадаємо, раніше Цемах заявив, що спецслужби України нібито "вимагали від нього потрібних свідчень" у справі MH17.

 

Як повідомляла УМ, 5 вересня Київський апеляційний суд звільнив з-під варти фігуранта у справі про катастрофу малайзійського Boeing рейсу MH17 Володимира Цемаха. 7 вересня Цемах був одним з тих, кого відправили в РФ у межах обміну утримуваними особами.

 

Прокуратура Нідерландів заявила, що російська сторона свідомо дозволила бойовику Володимиру Цемаху виїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам

 

Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
Раніше повідомлялося, що в Нідерландах перекваліфікували статус фігуранта справи про збиття малайзійського літака Boeing рейсу MH17 над Донбасом Володимира Цемаха із свідка в підозрювані.
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
Однак, як відомо, 7 вересня Володимир Цемах був переданий Росії у рамках обміну "35 на 35".