Цемах готовий дати свідчення Нідерландам

18:02, 07.11.2019

Фігурант справи про збиття малазійського Boeing рейсу MH17 Володимир Цемах, якого передали Росії в рамках обміну полонених, готовий дати свідчення слідчим з Нідерландів.

 

Про це повідомляє російський «Інтерфакс» із посиланням на адвоката Анатолія Кучерену.

 

Водночас, адвокат підкреслив, що Цемах готовий давати свідчення при забезпеченні його прав.

 

«Допит може проходити лише у нього на батьківщині, на Донбасі», — зазначив Кучерена і додав, що Цемах має намір довести невинуватість.

 

При цьому, за словами адвоката, Цемах опинився в тупиковій ситуації, оскільки оголошений у розшук в Росії, через що не може виїхати на російську територію.

 

Раніше Цемах заявляв, що представники Нідерландів пропонували йому громадянство в обмін на свідчення у справі про авіакатастрофу.

 

Нагадаємо, наприкінці червня українські спецслужби провели спецоперацію на окупованій території Донбасу і вивезли з окупованих районів Донецької області колишнього начальника розрахунку ППО Сніжного (з околиць якого була випущена ракета "Бук" по малайзійському Boeing, - ред.) Володимира Цемаха, який може бути причетним до справи у авіакатастрофі MH17 2014 року.
 
Раніше повідомлялося, що в Нідерландах перекваліфікували статус фігуранта справи про збиття малайзійського літака Boeing рейсу MH17 над Донбасом Володимира Цемаха із свідка в підозрювані.
 
За даними джерел, від 26 червня 2014 року до 27 червня 2019-го в окупованому Сніжному він обіймав посаду "командира батальйону протиповітряної оборони в/ч 08801", який згодом став "1-ю окремою мотострілковою бригадою "Слов'янська" ДНР". Згодом "зенітник" був "заступником командира батальйону в/ч 08819".
 
Своєю чергою ГПУ отримала лист від головного прокурора Нідерландів із вимогою не видавати Росії фігуранта у справі збитого MH17 Цемаха.
 
Однак, як відомо, 7 вересня Володимир Цемах був переданий Росії у рамках обміну "35 на 35".
 
 
Цемах може бути ключовим свідком у міжнародному розслідуванні авіакатстрофи.