WSJ: Поки команда Зеленського не змусить Коломойського повернути гроші, нових траншів МВФ не буде

21:01, 04.11.2019
WSJ: Поки команда Зеленського не змусить Коломойського повернути гроші, нових траншів МВФ не буде

МВФ відклав фінансову допомогу Україні через побоювання, що президент Володимир Зеленський не зможе повернути мільярди доларів, виведених з українських банків.

 

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела, близькі до переговорів між МВФ і Україною, передає НВ.

 

Як йдеться у матеріалі, у МВФ сказали Зеленському, що він повинен агресивніше домагатися повернення виведених грошей, щоб виконати свою обіцянку очистити фінансову систему.

 

Так, МВФ затримує наступні транші, поки не переконається, що команда Зеленського докладає зусиль, щоб повернути близько 15 млрд доларів, виведених з більш ніж понад 100 банків, включаючи ПриватБанк.

 

"Серед викликів, з якими зіткнувся Київ у отриманні підтримки МВФ — Ігор Коломойський... Коломойський і ще один бізнесмен володіли по 45% акцій найбільшої в Україні фінансової установи, ПриватБанку, до його націоналізації", — пише WSJ.

 

"Коломойський, один із найбагатших людей України, активно підтримував Зеленського під час його президентської кампанії. Коломойський повернувся в Україну з еміграції в травні після того, як Зеленський виграв боротьбу за президентську посаду, і з того часу публічно зустрічався з президентом. За словами людей, знайомих з переговорами Фонду з Україною, МВФ пильно стежить за їх відносинами", - пише видання.

 

Як повідомляла УМ, олігарх Ігор Коломойський виступив за оголошення дефолту.

 

Читайте також: Якщо завтра дефолт: чим загрожує Україні втілення у життя пропозиції Ігоря Коломойського

 

Повідомляється, що представники НБУ заявили The Wall Street Journal, що вони сповнені рішучості пом’якшити занепокоєння МВФ і повернути виведені кошти.

 

"МВФ, однак, скептично ставиться до історії обіцянок. За останні два десятиліття Київ не виконав жодного з ряду умов при наданні пакетів допомоги МВФ, і, відповідно до звітів представників МВФ, в основі цього лежить системна корупція", — наголошується.