Україна вимагає від Росії негайно звільнити журналіста Станіслава Асєєва

20:01, 22.10.2019
Україна вимагає від Росії негайно звільнити журналіста Станіслава Асєєва

(фото: "Радіо Свобода")

Міністерство закордонних справ України висловлює категоричний протест Росії у зв’язку з так званим "судовим рішенням" окупаційної влади Росії в Донецьку щодо позбавлення волі громадянина України, журналіста Станіслава Асєєва за нібито шпигунство.
 
Про це йдеться у заяві МЗС України.
 
"Незаконне утримання та псевдо-вирок Станіславу Асєєву вчергове підтвердили, що окупаційний режим розглядає незалежну журналістику як одну з головних загроз своєму функціонуванню. Недарма Управління Верховного комісара ООН з прав людини у своїй доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні за період з 16 травня до 15 серпня 2019 року окремо відзначило відсутність можливостей для публічного висловлення критичних поглядів на окупованій частині Донбасу.
 
Підкреслюємо, що незаконне позбавлення волі є в Україні кримінальним злочином. Усі причетні до утримання Асєєва будуть притягнуті до відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України", - наголосили в міністерстві.
 
МЗС зокрема вимагає від Росії негайного звільнення Асєєва та усіх інших незаконно утримуваних громадян України.
 
"Закликаємо міжнародну спільноту засудити незаконне позбавлення волі громадянина України Асєєва та посилити тиск на Росії з метою безумовного звільнення усіх громадян України, які утримуються як заручники на території Росії та тимчасово окупованих територіях України", - йдеться в заяві МЗС.
 
Раніше повідомлялося, що Національна спілка журналістів обурена засудженням Станіслава Асєєва.
 
Нагадаємо, 22 жовтня так званий "суд" ДНР визнав Асєєва визнаним винним за статтями "Організація екстремістського співтовариства", "Шпигунство і підбурювання до шпигунства", "Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності", "Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності". Асєєв відбуватиме в колонії суворого режиму.
 
Станіслав Асєєв з червня 2017 року перебуває у полоні бойовиків "ДНР", рідні та колеги втратили з ним зв'язок. Керівництво самоназваної "республіки" спочатку спростовувало затримання Асєєва, а потім визнали, що його затримали та підозрювали в "шпіонажі".
 
Станіслав Асєєв мешкав у Донецьку з початку окупації, писав для українських ЗМІ під псевдонімом Станіслав "Васін" Так він співпрацював з українськими виданнями "Український тиждень", "Дзеркало тижня", "Радіо свобода".
 
17 серпня 2018-го на російському телеканалі "Россия 24" вийшов сюжет із назвою "Український журналіст-шпигун", в якому український блогер Станіслав Асєєв "зізнається" у співпраці з українською розвідкою.
 
У 2017-му правозахисники Human Rights Watch закликала бойовиків звільнити Асєєва, але до списків на обмін, який відбувся 27 грудня 2017 року, він не потрапив.