Пристайко назвав альтернативою «формулі Штайнмаєра» повну мобілізацію

12:31, 16.10.2019
Пристайко назвав альтернативою «формулі Штайнмаєра» повну мобілізацію

(фото: 112.ua)

"Формула Штайнмаєра" була погоджена попереднім урядом, але уряд поточний планує її виконати.
 
Про це заявив очільник МЗС України Вадим Пристайко в Люксембурзі після засідання комітету з закордонних справ Європарламенту, повідомляє "Радіо Свобода".
 
"Ця "формула Штайнмаєра" була придумана і погоджена не цим урядом, ми просто, на відміну від попереднього уряду, виконуємо те, на що Україна вже погодилася. Це болючий компроміс. Ми знаємо і чуємо кожне слово, сказане проти цього, але водночас ми все-таки сподіваємося, що можна піти цим шляхом, не заходячи далеко так, щоб не зашкодити нашому суверенітету, територіальній цілісності більше, ніж уже зараз є", - заявив міністр.
 
Пристайко вважає формулу "шляхом до миру", альтернативою якому називає повну мобілізацію.
 
Водночас журналісти телеграм-каналу THE NEWSROOM пишуть, що міністр закордонних справ "вирішив схилити українців до формули Штайнмайєра ударом по народних страхах та кишенях".
 
""Або формула, або повна мобілізація, а ще третина бюджету - на оборону", - каже Пристайко в той час, коли уряд і без того планує збільшити оборонний бюджет. А загальна мобілізація (вочевидь, саме її міністр обзиває словом "повна"), за законом, може проводитися лише у разі запровадження воєнного стану, який влада не збирається запроваджувати", - йдеться в дописі.
 
Як писала "УМ", напередодні Вадим Пристайко в ЄС представив "формулу Штайнмаєра"1. Виведення російських військ та найманців з Донбасу. 2. Місцеві вибори на окупованому Донбасі за українським законодавством. 3. Запровадження тимчасового особливого статус Донбасу на період виборів. 4. Якщо ОБСЄ визнає вибори вільними і демократичними, особливий статус закріплюється на постійній основі.
 
Раніше в Офісі президента запевнили, що відведення сил у Золотому на Луганщині неможливе без сталого припинення вогню, тому наразі це питання відкладене.