Зеленський пропонує на 2 роки заборонити перевірку всіх ФОПів, крім «ризикових»

08:05, 16.10.2019
Президент України Володимир Зеленський пропонує запровадити мораторій на перевірку фізичних осіб - підприємців (ФОП) усіх категорій, крім "ризикових", терміном на два роки.
 
Про це повідомили в Офісі президента після консультацій з представниками підприємців, депутатами об’єднання "За ФОПів" та представниками Кабінету міністрів щодо нових законів відносно ФОП.
 
Як зазначила заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів, електронні чеки для ФОПів запроваджуються з 2021 року. "Тому ті, хто лякають малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману або відверто маніпулюють", - сказала Ковалів.
 
Зі свого боку Зеленський сказав, що умови ведення бізнесу для малих підприємців "необхідно покращувати" і доручив запровадити мораторій на перевірки ФОПів на два роки - для всіх категорій, крім "ризикових", на зразок ювелірного бізнесу.
 
Також Державна податкова служба повинна надати вже з 1 січня 2020 року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування всім охочим.
 
В Офісі також запропонували створити Координаційну раду малих підприємців для опрацювання пропозицій з покращення умов для бізнесу.
 
"ФОПам фактично гарантована незмінність умов ведення бізнесу. А народні депутати з об’єднання "За ФОПів" уже готують законодавчі ініціативи щодо захисту інтересів малих підприємців. Зокрема, вони працюватимуть над переведенням у електронну форму звітності для ФОПів, спрощенням податкового адміністрування та іншими законодавчими ініціативами", - додала Ковалів.
 
Як відомо, Зеленський вважає, що за допомогою ФОПів компанії уникають законних податків: "Усе що вони (уряд, - ред.) хотіли - побороти корумповані схеми, я думаю вони на правильному шляху і це забезпечить нам вихід економіки з тіні", сказав президент під час спілкування з журналістами.