Україна в Мінську нагадала про необхідні для розведення військ 7 днів тиші

22:03, 15.10.2019
На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 15 жовтня українська сторона нагадала, що для розведення сил потрібний 7-денний режим "тиші", для початку мирного врегулювання - зокрема, демілітаризація окремих населених пунктів, доступ місії ОБСЄ на територію України, розпуск злочинних угруповань.
 
Про це повідомила речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.
 
"Українська сторона чітко зазначила: розведення (в районі н.п. Золоте та Петрівське, - ред.) може відбутися тільки за умови дотримання 7-денного режиму тиші на цих ділянках. Попри зобов'язання, зафіксоване Мінськими угодами, НЗФ ОРДЛО не відводить від лінії зіткнення важку артилерію, натомість розміщують на передовій танки та міномети", - зазначила вона. 
 
Як ідеться в повідомленні, окремо українська сторона наголосила на необхідності демілітаризації населених пунктів Кальміуське, Новоазовськ, Саханка, Кумачово, де мають бути відведені важке озброєння та техніка.
 
Українська сторона також наголосила, що виконання політичного блоку питань Мінських угод є можливим виключно за умови виконання наступних пунктів: 
 
розпуск квазіугруповань "Л/ДНР", повне припинення вогню;
 
забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; 
 
виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; 
 
розведення сил та засобів вздовж всієї лінії зіткнення;
 
забезпечення роботи Центральної Виборчої Комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів;
 
встановлення контролю за непідконтрольною Україні ділянкою кордону з Росією.
 
У повідомленні Оліфер також наголошується, що окупанти Донбасу всупереч домовленостям обстрілюють зону вздовж всієї лінії зіткнення, у тому числі територію розведення сил та засобів.
 
Крім того, патрулям місію ОБСЄ систематично перешкоджають доступ до окупованих територій.