Розведення вйськ в Золотому відкладено - Офіс президента

09:53, 15.10.2019
Розведення вйськ в Золотому відкладено - Офіс президента

В Офісі президента запевнили, що відведення сил у Золотому на Луганщині неможливе без сталого припинення вогню, тому наразі це питання відкладене.

 

Про цзаступник голови ОПУ Юрій Костюк у спецефірі "Hromadske".

 

"Що стосується розведення – абсолютно зрозумілі острахи. Більше того, я хочу сказати, що наразі це питання є відкладене. Щоби воно відбулося, потрібні певні умови, повинне бути стале припинення вогню певну кількість днів, якого не відбулось", - сказав він.

 

Костюк наголосив, що у Станиці Луганській, де сили вже розвели, є українська поліція та інші правоохоронці, тому не можна говорити, що після відведення нікому буде забезпечувати безпеку місцевих жителів.

 

Як повідомляла УМ, Пристайко заявляв, що пропозиції щодо розгортання на Донбасі міжнародної миротворчої місії можуть розглядатися як альтернативний варіант урегулювання, але насамперед Україна сподівається на результативність "нормандського саміту".

 

В понеділок Пристайко заявив, що лідери України, Росії, Франції та Німеччини можуть провести саміт у Парижі в середині листопада, якщо Київ та проросійські сепаратисти на сході України зможуть підтримувати припинення вогню.

 

Під час "прес-марафону" 10 жовтня Зеленський заявив, що очікує дати "нормандського формату" уже наступного тижня. Президент сподівається, що лідери країн зустрінуться у листопаді.

 

У свою чергу помічник президента РФ з міжнародних справ Юрій Ушаков заявив, що терміни проведення саміту в "нормандському форматі" поки не обговорювалися, але, враховуючи графік Володимира Путіна, в жовтні зустріч навряд чи відбудеться.

 

Росія висунула умову для зустрічі лідерів України та РФ: для цього Київ має підписати так звану "формулу Штайнмаєра", яку погодили на зустрічі у вересні радники президентів.

 

1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 

Колишній президент Петро Порошенко запропонував 7 кроків, які варто зробити, щоб уникнути російської пастки.

 

В Києві 14 жовтня відбувся марш "Ні капітуляції!" проти реалізації "формули Штайнмаєра"

 

Учасники акції "Ні капітуляції" вимагають відставки глави ОПУ Андрія Богдана.

 

Також мітингувальники наклеїли на будівлю Офісу президента наклейки, зокрема "Ні капітуляції", "Крим – це Україна", "Донбас – це Україна", "Ні формулі Штайнмаєра", "Богдана у відставку". Представники Правого сектора обклеїли портретами загиблих воїнів АТО парадний вхід.